Bebba.


 

Det är helt otroligt hur mycket man älska och samtidigt irritera sig på sin valp. Tyra har fått för sig att man får kissa inne hos min mamma. Det får man INTE. Jag springer ut med henne en gång i timmen för att vara på säkra sidan men ändå hittar man pölar lite här och var. Hon är inte nervöst lagd heller. Hon känner sig hemma vart hon än är. Ingen aning vad det beror på men jobbigt är det. Toapappret har tagit slut... Haha.
 
Utöver det så är hon sååå fin med katten. Vill bara leka. Och med flickorna! SÅ kul!


Idun, Vega, Tyra och Blanca.


Min vän Pauline har köpt en valp. Följde med henne i fredags och hämtade hem lilla Idun som ni ser ovan. Hon är helt vit förutom att hon har en svart liten prick vid vänster öga och baksidan av öronen är grå-prickiga.
En riktig liten gris är hon. Alla fyra tjejer kommer väldigt bra överens och ÄLSKAR att vara ute på åkern. Får passa på medan det fortfarande är sol och bar mark ute.
 
 
 


Doggisar!


Bilder från när vavvarna varit hos dagmatte idag. Ska hämta dem klockan 20 och längtar sååå mycket. Har varit hundvakt åt Vega idag som varit lite sjuk, men nu mår hon mycket bättre och är sig själv igen!


Skyldig valp.

Kolla detta guilty face! Hahaha. Jag satte ut godis i lägenheten och så fick hundarna söka. Den lilla skulle då upp på vardagsrumsbordet och råkade sladda till så att hela ljusfatet åkte ut.... Åh.. Haha
 
 
 


Bollar och huggtänder.

Tyra har nu förstört sin första leksak. Den rosa bollen överlevde i några minuter.
Jag gav henne den på pendeltåget och när vi skulle stiga av finns bara smulor kvar på golvet. Suck... Haha.
Måste köpa en ny boll, en lite tåligare antar jag. Såhär såg den ut, sekunderna innan den blev helt demolerad.
 

Jag har haft väldigt tur med just bitandet. Hon har inte rört en grej med sina tänder här hemma. Hon har inte heller bitit i kläder. Inte ens i mina halsdukar eller håret när jag böjer mig ner. Mitt fina lilla monster.
 


Familjereunion.

Vilken dag det varit! I morse vaknade vi halv nio av att Tyra sprattlade omkring i sängen och ville att jag och Blanca skulle vakna. Så det var bara att ta ut vavvarna och sedan ge dem mat.
Vid lunchtid åkte vi till Älvsjö och mötte upp Emma och Adrian med Tyras bror Leon. Sedan tog vi bussen och mötte upp valparnas uppfödare, hennes tik och en av valparna som blev kvar. Så Tyra fick träffa två bröder och sin mamma. Hon tyckte nog att det var lite sådär... Haha.
 
Båda brorsorna var på henne och mobbades lite och hon blev nog rätt less dem. Haha.
Men det var kul att se sista valpen, El Sueco, och Leon.
 
Nu ligger hon och snarkar tillsammans med Blanca. Mys.
 

Kolla in storleksskillnaden!
 
 
 
 


Villa!

Har inte nämnt den stora nyheten här, men det är i alla fall att jag och Sofia blivit med hus!
Det är ett stort hus med fem sovrum, två vardagsrum, tre badrum, tomt, 100kvm altan, öppen spis, jacuzzi, ångbastu och eget garage. Huset är på 240kvm och jag är SÅ lycklig över detta. Förutom Tyra så är det lätt det bästa beslutet på länge. Vi flyttar in den 1a januari och jag längtar så himla mycket!
 
Om det är så att Pauline flyttar in med sin hund Vega också så kommer vi att vara värsta tjejflocken. Kan ju inte bli bättre! Eller jo, om jag skaffar en liten Alfons som väger upp tjejigheten... Haha.
 
Det här blir SÅ bra för hundarna som slipper vara ensamma då det alltid kommer att finnas någon hemma. Och det är ju jäkligt roligt med kollektiv.
 
Damerna här nedan blir nog riktigt nöjda över ett stort hus att leva rövare i...
 
 
 
 
 


Valpkurs och regn.

Idag har jag och Tyra varit på valpkurs! Blanca fick stanna hemma men vår ledare bad mig ta med henne nästa gång, så det blir roligt!
Det har varit dåligt väder idag och regnat och blåst och Tyra var INTE glad över det. Jag satte på henne fleecen och sedan vinterjackan över, men den är ju inte vattentät och det märktes på hennes humör. Så när vi kom hem testade jag Blancas regnoverall på Tyra men hon är lite för liten för den ännu, haha. Hon tyckte den var sååå rolig när hon väl fått på sig den och sprattlade runt som en tok och fick valpryck.
 

På kursen gick det jättebra. Hon är så SJUKT duktig och imponerar verkligen på mig. Jag vet ju vad hon kan men hon visar mig gång på gång att hon vill jobba, att hon vill vara duktig och att hon vill göra som jag tycker att hon eller vi ska göra. Hon är inte en av de valparna som skäller, gnäller, hoppar, snurrar runt och för väsen om sig. När vi alla samlas så sätter hon sig med ansiktet mot mig och håller ögonkontakt en stor del av tiden.
Hon var först intresserad av de andra valparna men vet att hon inte får hälsa på dem, så hon försöker inte längre.
 
Dagens stora övningar var leksläppet och att kunna gå med dem lösa runt oss andra som stod i en ring.
Leksläppet gick över förväntan. Tyra släpptes med labradoren Ebba precis som förra gången. Jag kastade en boll och Tyra lekte tafatt istället för brottning vilket jag var jättenöjd med. Hon kommer direkt från leken när jag ropar hennes namn och släpper även bollen på tack.
 
Sedan skulle vi alla stå i en ring. En person åt gången skulle släppa sin hund lös och gå ett varv runt ringen och valpen skulle följa med hela vägen. Tyra klarade det galant första gången. Ögonkontakt hela vägen. Andra gången upptäckte hon att det fanns lera där vi gick, som ju är supergott, så hon stannade till och försökte smaska i sig lite. Men hon kom snabbt ifatt mig och det gick jättebra. Så nu ligger grisen och sover. Helt utmattad efter dagens ansträngningar. Och mattes hjärta exploderar av stolthet.
 


Ensamträning.

Herregud. Idag gjorde jag det ä.c.k.l.i.g.a.s.t.e jag någonsin varit med om. Jag gick till ungdomsmottagningen för att ta ut min p-stav och jag höll på att kräkas när jag såg bedövningsnålen och skalpellen.
Efter jobbiga känslor och många djupa andetag så fick tjejen ta ut den och det gick bra. Men det var vidrigt och jag kommer aldrig mer att sätta in en p-stav. 
 
Under tiden lämnade jag faktiskt Tyra ensam hemma med Blanca. Jag filmade under hela tiden och det gick jättebra! ÄNTLIGEN! Hon gnällde lite första minuten men inget skällande och inget ylande. Sedan gick hon och lade sig i sin korg och sov ända tills jag kom hem. Det var Tyras alldeles första timme ensam hemma och jag är så himla, himla glad för att det var helt problemfritt. Verkar gå mycket bättre när TVn är på och Blanca är hemma.
 
Imorgon är det valpkurs och Emma som har Tyras bror Leon ska följa med. Ser verkligen fram emot det!
 
 
 
 


Blindstyret på äventyr.

 
 
 
Om ni undrar över rubriken så brukar jag kalla Tyra för "Tyra-blindstyre". När hon letar godis i gräset så letar hon med ögonen före nosen, vilket resulterar i att hon aldrig hittar godiset.
 
Bilderna ovan är tagna av min hundvakt. Blir så himla glad av att se hur bra hundarna har det hos henne. Hon har själv en rottweiler och en jack russell och tränar och tävlar med dem. Tyra och Blanca älskar att vara hos henne och träffa hennes hundar. Så fort Jossan svänger in på parkeringen så fattar de att de ska få åka bort på roligheter och blir sååå glada och uppe i varv. Så himla fint.
 
Idag hade vi en riktig hemmadag. Tyra måste öva på passiviteten och det gick jättebra trots att jag fick lite dåligt samvete över att vi inte var mer aktiva. Men nu på kvällen så var vi ute och gick med Pauline och Vega i en timme och 45 minuter och lät hundarna springa av sig i rastgården. De har sovit som små grisar ända sedan vi kom hem och ligger nu och snarkar och ylar i sömnen. Älskade odjur.
 


Inomhuslek och hemmagjort hundgodis.

Idag har vi en riktig slappardag här hemma. Senaste dagarna har det blivit mycket spring på hundön, åkern, promenader och bus. Passivitet är också viktigt och Blanca klagar inte på det. Den lilla däremot har lite svårare att koppla av. Eller, hon kan liksom sova mycket och länge, men när hon är vaken vill hon såklart hitta på saker. Därför har vi lekt lite med toapappersrullar och tränat sitt.
 
Tyra kan redan sitta, men bara om man står eller sitter framför henne. Jag vill att hon till slut ska kunna sitta ned fastän jag ropar sitt på 10 meters håll. Så vi har övat och övat och det går riktigt bra!
 
Som godis gav jag henne torkad blodpudding som jag gjorde igår.
Det är sjukt uppskattat hos både Blanca och Tyra och riktigt billigt och enkelt att göra.
Man skär blodpuddingen i så små bitar man vill ha dem, lägger dem på en plåt, in i ugnen på 100 grader i ungefär
1-2 timmar beroende på vad det är för typ av ugn. FÄRDIGT!
 
Ikväll blir det promenad med Pauline och Vega. Fram till dess blir det bara små kissrundor för den lilla och lite ensamträning när jag går lite längre med Blanca.
 
 
 
 


Promenad.

Mötte upp Pauline med Vega och Isabelle med Akilles idag. Vi gick till Barockparken där alla fyra fick springa av sig. Akilles och Vega vill hela tiden leka med varandra och inte ha någon annan med i leken, haha. Så när Tyra springer efter och vill leka med Vega så fräser hon till och säger att hon är upptagen nu. Så Tyra får snällt titta på, och det är lika bra så kan hon träna sig i att vara passiv också! När de har träffats själva är dock Vega heeeeelt galen i Tyra och tvärtom, men hon leker tydligen hellre med andra än med Tyra om det finns möjlighet... ;) Lillskiten.
 
Det var i alla fall friskt och härligt att komma ut. Men lerigt som satan.
Har jobbat en stund idag och då var hundarna hos hundvakten. Jag har även hunnit plugga en del och ikväll måste jag tvätta.
Så här såg det förresten ut i min säng häromdagen när jag vaknade. ÄLSKADE monster.
 
 
 
 


Lek och bus.

Blanca och Tyra har en röd låda där de har alla sina leksaker och tuggben. Det är så HIMLA gulligt när de blir på lekhumör. Idag när vi skulle gå ut så hade jag tagit på Blancas koppel och skulle hämta den lilles. I ögonvrån ser jag hur Tyra försöker få igång Blanca till lek, varpå de båda hoppar ned från soffan och dyker ned med huvudena i leksakslådan och frenetiskt rotar runt. Blanca tar en gammal strumpa och Tyra tar en plastmugg, och så springer de fram och tillbaka framför varandra för att visa upp vad de har... Hahaha.
 
Det blev en soffliggardag fram till på eftermiddagen då vi åkte till hundön och mötte Hanna och Freud. Där har de sprungit och lekt med en borzoi och en dobermann och varandra såklart.
När vi satt på pendeltåget på väg hem så kom en tjej och gick förbi med sina hundar framför mina som låg och vilade. En stund senare kommer en kvinna som ska gå av och säger: "Vad fint dina hundar beter sig, att de inte bryr sig om att andra hundar går förbi. Folk har så mycket fördomar. Skit i dem, du verkar vettig och dina hundar med". Blev SÅ himla glad.
 
 


Tyra och regn är lika med falskt.

Alltså, STACKARS Tyra, vad hon fick lida ikväll... Haha. Mötte Pauline och Vega och visste inte att det regnade så mycket som det gjorde. Blanca hade på sig sin regnoverall och Tyra sitt vintertäcke.
Vi gick ungefär en timme och Tyra HATADE varenda litet steg hon tog, haha. Hon är verkligen inget fan av regn och inte Blanca heller, men hon visar inte så mycket, hon går bara. Hon vet att ju fortare och bättre hon går desto snabbare kommer vi hem.
 
När vi kom in så flög Tyra in till sin korg och började bädda och tvätta sig. Jag torkade henne och satte på hennes fleecetröja, lade en filt över henne och nu ligger hon och snarkar som en liten gris.
 
Tidigare idag träffade vi Hanna och hennes Freud. Har varit lite orolig då Tyra haft problem med valpar och franska bulldogs, de enda hon inte tyckt om. Freud är en fralla, på 6 månader. Två i en alltså.
Men efter typ fyra korrigeringar fattade Tyra vilken nivå jag tyckte att hennes lek skulle vara på och det funkade bra resten av tiden. Var himla fint att komma ut och att det faktiskt funkade med en annan valp!
 
Nu måste jag plugga och sedan ska jag också snarka som en gris. Är grymt (hehehe) trött.
 
 


Vega, Tyra och Blanca.

Blev hundvakt till Vega idag. Himla mysigt.
Det har varit full rulle här hemma då Tyra och Vega lekt och härjat som små as.
Tog en joggingrunda med Vega. Hon hade klövjeväska med 2.5kg i eftersom att hon annars drar mycket i kopplet . Gick jättebra. Härligt med slakt koppel hela vägen!
 
Snart kommer Tecla så då tar vi monstren och åker till hundön.
 
 
Alltså den här minen. "Vad fan har du satt på mig egentligen!?"
 


Pyppy love.

 
 


Hund. Hund. Hund.

Var ute och tränade med Tyra nu på eftermiddagen. Följsamhet och inkallning. Så fort jag har godis i fickan går hon klistrad vid mitt ben och sitter på min vänstra sida så fort jag stannar.
Hon är duktig och kan mer än jag förväntar mig, när godis är inblandat, såklart. Haha.
 
Nu när hon låg och sov så passade jag på att klippa hennes klor. Hon har två svarta och jag råkade klippa lite för långt i ena klon. Blod, bytta lakan och en hårt sovande hund. Hon märkte alltså inte ett smack. Skönt.
 
 


Blanca hemma igen!

Känns som om mina dagar är alldeles fullspäckade nu. Igår var inget undantag, men det var en jävla skitdag.
Åkte och lämna Tyra till Adam för att jag skulle på infomöte på skolan. När jag ska åka ifrån Älvsjö så har jag inga pengar med mig så jag går i två timmar till Bromma. Uh.
 
Igår kom Blanca hem efter en vecka hos J och C Var mycket, mycket efterlängtat från både min och valpens sida. De har sovit inlindade i varandra i natt och gosat på morgonen.
 
Har precis lämnat Tyra och Blanca till hundvakten och ska sova en timme för att sedan gå upp och göra mig klar för jobbet. Jobbar 11-18 och det var ett tag sedan jag såg "mina" barn sist så det blir roligt.
 
Ikväll blir det baaaara slappis. Tyra HATAR när det är lite blött ute så henne kommer det inte gå någon nöd på i alla fall ;)
 
 


Ensamhetsträning och höst.

Utöver det så gillar vi hösten. Tyra är galen. Eftersom att det är lite kyligt så blir hon sådär valpvalpig och kutar runt i cirklar. För att hålla värmen eller bara för att det är roligt är ännu oklart... Hon ser ut att få sina valpryck med lite skräckblandad förtjusning.
 
Igår tog vi ett stort steg framåt med ensamträningen. Förut har hon kunnat vara ensam i 12 sekunder utan att gråta men efter mycket träning igår klarade hon 17 minuter!
 
På tisdag är det valpkurs på Fria hundar. Ska bli SÅ himla kul! Har verkligen längtat.
Och någon dag framöver ska vi träffa Emma som tagit Tyras bror, Leon.  
 
 


Fråga och svar

doglover 

Himla fin hon är :) Har du något bra tips om vart man kan läsa mer om det? Får hem en efterlängtad liten valp om två veckor och tycker att det är så himla svårt att solla bland all information om "hur-man-ska-göra-med-allt".

 

Jag tänkte lägga upp en video någon gång under de kommande dagarna där jag ska försöka lära henne något nytt med klicker, samt göra en beskrivning till videon. Kom gärna med tips på vad jag ska lära henne!

 

Allmänt om klicker så tycker jag att det är världens bästa träningsredskap.

- Man "fotograferar" tillfället hunden gör rätt och talar om att "exakt NU gjorde du som jag vill och snart kommer din belöning".

- Belöning måste ALLTID komma efter klick, annars tappar klickern betydelse för hunden.

- Din egen timing vid klicket måste vara rätt. Öva, öva, öva.

- Vänta ut. Vänta tills hunden erbjuder ett beteende. Det är inte meningen att du ska hjälpa eller visa hunden, utan tanken är att hunden själv får tänka till och erbjuda olika beteenden och få klick när den erbjuder rätt.

- Klickerträning passar inte alla hundar. En del är rädd för klicket, en del fattar inte att de ska erbjuda något och går därifrån och en del är helt enkelt inte intresserade.



Styret och fia.

 
Alltså!!! Blir så stolt i mammahjärtat. Idag när jag och Sofia åkte till djurgården så hade vi Tyra med och jag blev idiotirriterad på henne då hon drar i kopplet så fort det är människor eller hundar omkring. Hon är ju en valp och det vore väl märkligt om hon inte gjorde det, men man kan ju dö av frustration.
 
Sen när vi kom hem så vilade hon länge och har nu precis ätit middag och varit ute. Såg när vi kom in att jag hade lite falukorv över så jag tänkte testa att få henne att rulla runt, utan klickern (som jag verkar ha förlagt nånstans). Alltså tro det eller ej, men på åtta minuter hade hon fattat hela grejen och rullade runt så fort jag tog fram en korvbit. Hon är så jädra kvick! Hon fattar vad man vill inom loppet av några minuter vare sig det är svårt eller inte.
 
Har filmat men eftersom det är via paddan så är det superdålig kvalitet. Ska be Sofia filma någon dag så får ni se vad hon lärt sig!
 
 


Kärlek.


Även fast detta lilla monster härjar lite för många timmar om dygnet så går det ju tydligen att älska tills hjärtat exploderar. Jäv-lar vad fina hundar jag har.


Ett av mina två hjärtan.


Denna lilla dam börjar växa till sig. När jag fick henne för fyra veckor sedan vägde hon 8.8kg och idag väger hon strax över 11kg. Hon kommer att bli en stor tös då hon redan är ganska högställd och går upp i vikt som hon ska.
 
Jag tränar henne mycket med klicker. Genom klickern har vi fått fram beteenden som sitt, ligg, high five, vacker tass, liggmarkering, nostargeting samt stänga öppna dörrar som jag nu bara har kommando på. (Förutom på dörrarna).
 
Hon är oerhört social, framåt, orädd, älskar alla människor och främst barn. Finns väl en anledning till att de kallas "nanny dogs" i USA. Hon kommer överens med alla hundar hon hittills träffat förutom två valpar.
Just det där med valpar har jag fått höra kan bero på att hon var kvar nästan dubbelt så länge i sin kull som de ska vara. 14 veckor. Det uppstår mycket rivalitet och konkurrens när de är så många valpar kvar så länge. Men nu den 15e oktober ska vi på valpkurs så då har hon inget annat val än att lära sig att valpar också är snälla.
 
Hon leker bäst med stora hundar som schäfer, ridgeback, dobermann och leonberger och det tycker jag är bra, för då får hon tillsägelser av de andra hundarna om hon är för jobbig.
 
Nu tränar vi mycket på koppelgång och att leka rätt. Hon älskar att leka med Adams hund Gunnar och de leker ju på ett helt annat sätt än vad till exempel två bichon frisé skulle göra. De kör hårt med varandra och vi fokuserar en del på att inte låta dem leka så hårt som de vill då det senare blir svårt för Tyra att anpassa leken efter små hundar sen.
 
Annars är hon världens goaste valp. Älskar att ligga nära och gärna under täcket så att hon får andnöd... Haha.