Ja....

 
 


Frustration.

Alltså, det finns en sak som jag tycker är så jävla jobbig med Tyra. Det är inte heller helt lätt att erkänna då jag vill att allt ska funka perfekt. Men det är ju sällan så att en valp kommer färdigprogrammerad och det är jag mycket väl medveten om. Hon funkar verkligen toppen på alla sätt och vis i alla situationer Och det står jag fast vid. Hon har varit och är en fantastisk valp och vi har väldigt sällan konflikter. Men, det här med koppelgången....
 
Hon är inte den som hänger längst fram i kopplet hela tiden, men hon smådrar nästan konstant och får hon syn på en katt så är det fan kört. Då blir hon tokig av glädje och ska jaga ikapp kattfan och leka. Och det är inte så jävla roligt när man är ute med båda hundarna samtidigt. Nu går ju Tyra lös för det mesta och jag kan ärligt känna att hon funkar bättre att ha lös än i koppel. Ser hon en hund eller en katt när hon är lös så stannar hon upp och stannar tills jag kommer fram och sedan fortsätter vi gå utan att hon rusar fram. 
 
Nu imorse var vi ute på en timmes koppelpromenad, vilket vi aldrig brukar vara. De brukar mest springa i skogen eller på åkern eller gå kortare promenader, men Blanca ska gå ner något kilo så jag tänkte att det är lika bra att träna med koppel då. 
 
Tre tiondelar (typ) av promenaden gick Tyra bra eller någorlunda bra. Resten var bara jobbigt. Och jag blir så frustrerad efter ett tag att jag bara vill släppa lös henne och be henne springa långt bort så att någon annan kan ta hand om henne. Haha. 
Blanca går ju alltid som en klocka och det är tur det, annars vettefasen vad jag gjort. 
 
Jag har ju en vgw-sele till Tyra som funkar jättebra. Jag vet inte varför jag envisas med halsband faktiskt... Det blir bara så himla tråkigt när jag går runt och är arg på henne och hon inte förstår vad jag vill för att jag inte vet hur jag ska visa henne. 
 
Hundmöten i koppel funkar oftast bra. Hon drar ju såklart och vill fram och hälsa men hon har slutat med sina frustrationsljud som kanske kan skrämma folk. Jag som känner henne hör ju att hennes läten betytt "jag är så nära, snälla snälla låt mig hälsa" medan andra kanske hört en "kamphund" som morrar och drar i kopplet mot deras hund och blir rädda. 
Så det är något som blivit bättre. I slutändan vill jag ju att hon ska kunna gå förbi och ignorera, men jag måste än en gång påminna mig själv om att hon precis fyllt sju månader och faktiskt är väldigt liten fortfarande. 
 
Så - koppelträning, ska verkligen övas på nästa år. 


Mysvalp.

Tyra har börjat sova länge på morgnarna. För bara några dagar sedan vaknade hon klockan åtta, precis som alla andra dagar sedan jag köpte henne. Men nu har hon sovit till klockan tio och halv elva de två senaste dagarna. Hon sover fortfarande bakom min rygg i soffan.
När vi somnar så lägger jag henne vid fötterna på hennes filt och där ligger hon till någon gång mitt i natten då hon kommer ålandes upp bakom mig och skedar. 
 
 


Och ännu lite mer stolthet.

Var i rastgården vid Humlegården idag. Tyra har träffat en chihuahua och en bostonterrier för första gången samt en annan liten blandras.  Brukar inte låta henne leka med så små hundar för att hon leker för hårt, men det gick SUPERBRA! Hon var väldigt försiktig och snäll. Respekterade de mindre. Så himla glad över att hon verkligen börjat mogna. 
Dessutom träffade hon två katter igår vilket också gick bra!
 
Sedan hände något sjukt jobbigt idag. En ridgeback blev påkörd av en bil på gatan ovanför rastgården. Jag var en av dem första på plats och ägaren var alkoholiserad och inte så brydd. Det första han gjorde när han kom fram till sin hund var att fya den. Hunden verkade ha brutit ena frambenet och var alldeles chockad och medtagen. Blödde från tassarna gjorde den också. Smällen fick hon i sidan och i huvudet. 
 
Ägaren sade att hunden inte behövde någon veterinär för att han själv var ortoped. Eh... Hallå? En veterinär kan inte operera en människa eller tvärtom. 
Stod i alla fall och täckte hunden med fleece tills ägarens son kom och plockade in hunden i bakluckan. Jag hoppas verkligen att de åkte till veterinären. 
 
 
 
 


Stolthet.

Det regnar ute så varken Tyra eller Blanca är speciellt sugna på att gå ut. Tog i alla fall med Tyra på en kortis med klövjeväskan. Hon var lös precis som vanligt och går inte mer än en meter framför eller bakom mig. 
 
På vägen hem mötte vi ett par med en hund som gick förbi några meter framför. Tyra stod och väntade tills hunden passerat och jag sade varsågod. 
Och alltså, jag blir så jädra STOLT i mitt lilla mattehjärta! Att hon inte ens försöker. Hon är ändå snart 7 månader gammal och ska vara i värsta trotsen! Ska hon inte vara värre än såhär?
 
Tycker att jag fått en oförskämt duktig och fin valp och jag har verkligen haft sådan jäkla tur med henne! 
 
Nu har de båda ätit varsitt lammben och nu ska vi ut och spåra lite i skogen. FIN dag, trots regn. 
 
 


Jobbig natt.

Sov på soffan inatt med båda hundarna. Tycker oftast det är väldigt mysigt och därmed väljer jag gärna att sova där med dem, men den här natten var mest jobbig. 
Somnade runt 12 och vaknar runt 02 av att Blanca ligger och gnager och slickar på sina tassar. En timme senare vaknar jag av att jag är så täppt att jag inte kan andas. Klockan 04.50 vaknar jag för sista gången av min hals som gör sjukligt ont och hemska bihålor. Har varit vaken sedan dess. 
 
Har tagit ut hundarna och nu ligger de och sover vid mina fötter.
 
Idag är tanken att jag ska träna massor med Tyra. Lika bra att börja med målen för nästa år redan nu. 
Ska åka till klubben på förmiddagen och träna hit, stanna och lite slalom på agilitybanan. 
Tur att vi fortfarande har plusgrader och barmark! 
 
Nu ska jag fortsätta kika på film. Sedan tänkte jag koka gröt och göra mackor innan det är dags att stiga upp på riktigt. 
 
 


:)

Puh! Hjälpte Pauline i förmiddags med matförberedelser. Tyra och Blanca fick vara hemma i några timmar och det gick jättebra. De sov i soffan när jag kom hem. 
Vi har hunnit med en långpromenad på åkern och nu ligger Tyra och demolerar en gummileksak. 
 
Jag själv håller på att tvätta för fullt. Det är rätt skönt att det är julafton. Ingen är utomhus. Tvättstugan ledig hela dagen. Ingen stress. 
 
Adam skickade mig just en gammal bild på Tyra när hon var precis nyhämtad och 13 veckor gammal. Tänk att hon varit så liten! 
 
 


Julaftonsmorgon.

 
Julaftonsmorgon, vi har ingen snö och 7 plusgrader utomhus. Jag har blivit sjuk, Tyra ligger och tuggar på sin kong och Blanca sover. Kom precis in från morgonrundan och har utfodrat djuren. 
 
Det här blir min första alternativa jul, utan min familj och utan snö, men med mina hundar. 
Jag ska äta gott och träna med Tyra. Sen måste jag tvätta också. 
Ikväll verkar det som om Pauline kommer förbi efter sitt julfirande. Det blir nog bra ändå. 
 
 


Tyras bra och sämre sidor

Tyras bra sidor:
- går att ha lös i princip vart som helst
- kommer på inkallning
- släpper leksaker/spottar ut annat skit så fort jag säger tack
- går ihop med alla hundar
- ÄLSKAR människor, framför allt män och barn
- otroligt kontaktsökande
- går oftast bra i koppel
- extremt lättlärd
- modig, nyfiken och stolt
- rumsren
- skäller aldrig
- vaktar inte
- jagar inte vilt
- sitter vid min sida och väntar när andra hundar passerar
 
Tyras sämre sidor:
- kan inte lämna henne helt ensam mer än en timme
- blir lite kaxig mot en del små hundar
- hoppar när hon blir glad
- inte klockren med kloklippningen ännu (men EXTREEMT mycket bättre)
- om en annan hund går förbi väldigt nära och morrar och kastar sig i kopplet så morrar hon tillbaka
 
Finns mycket att träna på, men många saker gör vi framsteg med varje dag. Kvällspromenaden vi tog nu var både bra och dålig. När vi mötte en golden retriever gick hon som en klocka. Rakt fram och ignorerade den andra hunden. 
När vi sedan hamnade bakom en tjej med två småhundar så blev Tyra en kanonkula i kopplet och ville fram och hälsa. Jag var dock irriterad och kunde hanterat det på ett mer konstruktivt sätt men jag orkade faktiskt inte. 
Men, jag måste komma ihåg att hon fortfarande är en valp. Hon är faktiskt bara 7 månader och har redan så otroligt många bra sidor som jag uppskattar varje dag. Bara det att kunna ha henne lös och att hon kan viktiga kommandon så som stanna och kom hit. 
 
2014 är året för en massa träning. 
Hon har precis kommit in i tonåren och fortfarande har jag inte märkt av någon trots, men hon kanske sparar det. Vad vet jag? ;)


Bästa vänner.

Har aldrig sett ett sådant team som Blanca och Tyra. De är verkligen perfekta tillsammans. 
 
 


Arken zoo och rastgård.

Kom precis hem från Arken Zoo. Köpte en vgwsele åt Tyra (mirakelsele!), lite ben, en kong, en boll och mat. Vägde Tyra också och hon väger nu 18 kg. Hon har stannat av ordentligt i viktuppgången nu och jag tror faktiskt inte att hon kommer att bli jättemycket större. 
 
Annars så har vi tagit det lugnt hittills. Har avmaskat båda hundarna, klippt klor, fixat med Blancas tassar och städat lite. 
Om en stund ska vi möta Pauline och gå till rastgården så de får röra på benen. 
Efter vila blir det lydnadspass med Tyris. 
 
Hit och fokuslek! Tänkte försöka lägga upp lite bilder sen!


Snölös jul?

 
Kan inte tro att det är julafton imorgon. Jag är hemma i Stockholm, och vi har ingen snö och ingen julgran. Men jag har två fina julhundar, med söta röda rosetter, och en vän att fira jul med. Det blir fint ändå. 
 
Idag ska vi gå till åkern med Pauline och hennes två små. Efter det måste jag åka till djuraffären och köpa mat. 
 
Jag mår bra och längtar till det nya året. Längtar efter att få börja träna inför våra nya mål och att få jobba mer. 
 
Men nu är vi här. Och det vankas frukost med Sofia och Derek som sovit över.
Scones, thé och juice. 
 
 


Staffepromenad!

Åh. Vilken bra dag vi haft. 
 
Kvart i tio åkte vi mot Säby i Järfälla för staffepromenad. Vi kom dit och av typ 11 stycken var Tyra och Blanca de enda amerikanarna. De var i alla fall väldigt uppskattade av samtliga och skötte sig mycket bra de två timmar vi promenerade och den timmen vi satt och fikade. 
 
När vi kom hem fick de bada då de var så leriga och skitiga från promenaden. Sedan har grisarna legat och snarkat i nästan fem timmar tills nyss då Pauline kom förbi med Idun och Vega så de fick buss av sig lite.
 
Nu är det läggdags för vavvarna medan jag tänkt slänga i mig pepparkakor och mjölk!
 
 


Fina tågresor.

Igår blev jag så himla stolt över valpen. Vi satt på pendeltåget på väg in till stan när en förståndshandikappad kille går förbi oss, stannar, och försöker säga något till mig. Jag förstår inte mycket av det han säger, men jag förstår att han vill klappa hundarna. 
 
Blanca är jag 100% trygg med, men jag visste inte hur Tyra skulle reagera mot en främling som betedde sig "onormalt" och högljutt och viftandes med armar och händer. 
Han satte sig i alla fall mitt emot mig och det första som händer är att Tyra kastar sig på rygg i hans famn för att ta emot pussar och klappar på magen. Hon fullkomligt älskade honom. 
 
Han delade ut både pussar och kramar till Blanca och Tyra. När han sen skulle gå av så sade han inget. Bara log det största leendet jag någonsin sett. 
 
 


Chokladätande mongohund.

Alltså, Blanca är typ den enda hund jag känner som jag litar på till 100% gällande många saker. Men ikväll när jag bara släppte ut Tyra för att kissa så kommer jag in och ser Blanca stå på vardagsrumsbordet och käka ur godisskålen! Hon har smällt i sig en hel jävla pollypåse den grisen! Blev så gud förbannad (och rädd, choklad!) att jag slet ner henne från bordet, röt fy allt jag kunde och la ner henne på golvet. Hon låg kvar och stirrade förskräckt på mig i typ två minuter medan jag övervägde att stänga ut henne på balkongen eller låta henne gå och lägga sig. Haha. 
 
Ringde min dagmatte som lugnade mig. Ringde även veterinären som sade att det är lugnt eftersom det är så liten kakaohalt i polly. 
Men ändå. Mongo. 
 
 


Hundvakt.

Herre min gud. Jag är hundvakt åt Puline. Vilket innebär fyra hundar varav två valpar. Tjoho!
 
Idun och Tyra har cpat runt hela morgonen tills Blanca fick nog och gick emellan och sade till Idun. Det är så hinla häftigt att se rollen hon tar bland valpar! Jag slapp göra något alls. 
 
Nu sover allihopa. Vega, Blanca och Tyra ligger i sängen med mig och Idde ligger i sin korg på golvet. Tecla ska ta Idun runt 14 så då blir det lite lugnare. 
 
 
 


Lydnadspass.

 
Åh vad glad jag är! Tog med båda hundarna till klubben för lite lydnadsträning tillsammans med Emma och Leon (Tyras bror). 
 
Tyra var sååå duktig på lydnaden. 
Har börjat lära in "hit". Att hon kommer från ett stannande och sätter sig på min vänstra sida. 
 
Tränade lite stanna kvar och fotgående också. Var verkligen över all förväntan. 
Tackar gud för att jag fick just min valp och ingen annan. 
 
Hit är enkelt och det har hon redan greppat så vi försöker underhålla och repetera det så att det kanske sitter även när hon blir monstertonåring. 
 
 


Mål för Tyra 2014

Under nästa år, i maj, fyller Tyra 1 år. Då är tanken att vi ska börja jobba lite mer på allvar med lydnad, drag och förhoppningsvis agility också. 
 
Såhär ser målen för hela 2014 ut:
 
Lydnad:
- stanna kvar vid retning
- stanna i farten
- fotgående
- platsliggning
 
Agility:
- veta vad alla moment innebär
- börja med fart
 
Allmänt:
- kunna vara ensam 4 timmar
- klippa klor utan problem
- börja med dragweight/lätt WP
- röntga HD/AD


Långkalsonger och ledig dag.

Idag är jag ledig! Känns superbra! 
Ska köra ett pass med lydnad/agility med Tyra på klubben runt lunchtid och sedan ska hon ensamtränas medan jag tar ut Blanca på ett lydnadspass på gården. Blir platsliggning och fotgående för hennes del! 
 
Vaknade runt 6.30 av att Tyra stod vid sängkanten. Om hon vaknar i sin bädd och sedan hoppar upp i sängen så blir hon jättejobbig och börjar slicka i håret och ansiktet och goa. Men vaknar hon i sängen så brukar hon bara åla sig mot mitt ansikte och ligga nos mot näsa tills jag säger godmorgon. 
Vi steg upp, gick ut och kissade, gav dem föda och sedan in och vila igen. Nu ligger de och tuggar på varsitt revben. 
 
 
 Haha. Jag bad Tyra stanna i sin korg typ hundra gånger igår. Brukar 9/10 gånger räcka med en gång men igår ville hon inte alls. Slutade med en liten kompromiss.
 


Stackars Blanket!

Fy vad hon har ont i sina små tassar. Ska springa till apoteket nu och köpa lamisil. Så himla jobbigt att se sin hund ha ont. Har försökt med strumpor men det funkar inte utomhus då de glider av. Får hoppas att lamisilet snabbt tar bort besvären så att hon snart kan få gå långisar igen. Så tråkigt nu när hon knappt vill gå ut för att kissa. 

Min lilla Blanca. 





Klubben!

Blanca har svamp under tassarna och haltar så fort vi kommer ut. Hon stannar och ska slicka och bita i tassarna så jag prövade till slut att sätta på henne strumpor. Funkade inte alls. 

Behandlar med ett specialschampo från veterinären men det kan ta veckor innan det blir bra. Kan absolut inte gå långpromenader med henne, stackaren. 
Ska köpa lamisil imorgon och hoppas på att besvären försvinner inom 2-3 dagar för det här är inte alls roligt. 

När jag och Pauline åkte till klubben så fick Blanca vara hemma och vila tassarna. Vi åkte med Tyra, Vega och Idun. Tyra och Idun ägde hela agilitybanan medan Vega var måttligt intresserad. 

Tyra är lite nervös på vippbrädan men kryper gärna genom tunnlar och hoppar genom ringen. Slalom funkar också bra.  Idun flög typ genom alla hinder som om det inte vore något konstigt alls. Blir spännande att se hur det utvecklar sig!

Nu ligger de båda och sover. Tyra i sin vanliga staffepose.  





Mysmprgon och sök

Vaknade vid 8 av att Tyra kröp upp i sängen. Jag och Blanca låg bredvid varandra och Tyra skulle absolut ner emellan oss. Mysmorgon. 
 
Hon har ju sin bädd på golvet en bit ifrån sängen och där sover hon gärna själv. Igår gick hon dit och lade sig även fast jag försökte få henne att komma upp i sängen. Det är skönt att hon är någorlunda självständig trots att hon är så ung. 
 
När vi hade vaknat och hundarna ätit frukost så gick vi ut till skogspartiet nedanför oss. Där lekte de en stund med sin nya leksak och sedan fick de söka den. 
Till min stora förvåning var det Tyra som hittade leksaken gömd under löv och in under granar. Hon kanske är en hund med nos trots allt. 
Blanca är ju oftast den som söker lugnt och metodiskt och alltid hittar, men denna gång var det Tyras tur! Hon tyckte att det var superkul och så fort hon hittade leksaken så kampade vi om den. Ingen av hundarna ville ju gå hem om man säger så. 
 
Senare idag ska vi träffa Pauline, Vega och Idun. Tanken är antingen hundön eller brukshundklubben. Vi får se vad det blir, men roligt ska vi ha!
 
 
 


 


Att ha två hundar...

Jättemysig att vakna 02.20 av att båda hundarna kräks. Tyra har kräkts upp en hel jädra pinne. 

Och medan jag torkar upp så hoppar Blanca upp och lägger sig på huvudkudden och beskådar mitt torkarbete. Jo ja tackar. 


Julmarknad.

Idag har det varit värsta träningsdagen för Tyra. Det började med att vi var i rastgården imorse, och sedan gick vi hem och vilade lite. Sedan lämnade jag Blanca hemma och tog med mig Tyra och hämtade mitt kontaktbarn. Tillsammans åkte vi till gamla stan och gick på julmarknaden. 

Det var SJUKT mycket folk och andra hundar. Utklädda människor i tomtedräkt och gatumusikanter och barnvagnar. Tyra kunde inte brytt sig mindre. Är så otroligt glad över att hon inte är nervöst lagd på något sätt. 
Vi passerade hela marknaden och sedan åkte vi till Da Silvas hundcafé i Vasastan. Tyra uppförde sig mycket bra och blev kompis med en Shiba! 
Vi fikade lite och sedan åkte vi hemåt. 

Nu ligger båda grisarna och sover. Tillsammans. Alltid tillsammans. 







Blanca är hemma!

Så himla mycket som hänt senaste dagarna! Igår kom Blanca äntligen hem och jag kan lova och svära på att jag aldrig sett någon av dem så glada. De röjde runt hela kvällen och lekte och låg på varandra. Blanca var så otroligt energifull och ville bara leka med Tyra hela tiden. Så fantastiskt skönt att de är tillsammans igen. 

Innan Blanca kom hem så hade jag och Tyra varit på brukshundklubben. Tyra undersökte agilitybanan och gick genom tunnlar och på vippbrädan. Hon tyckte att det var superspännande och roligt så vi ska dit ikväll också. 

Imorse gick vi till rastgården med Tyra, Blanca, Tyr och Pepsi. De har lekt i 1.5 timmar så nu är mina damer helt utslagna i soffan där de ligger nos mot nos. 






Fullt ös!

Igår kom S och Tyr till oss. Tyra hade varit helt galen hela dagen hos dagmatte och det var hon även på kvällen. Fullt ös medvetslös. 

Till slut somnade både Tyr och Tyra i soffan och sov där hela natten. 

Just nu är jag på väg till ett möte och ska sen hämta Tyra runt lunchtid och gå och hämta Tyr på S jobb. Tyr är en liten kanonkula (fet) så han behöver springa lite. Sen ikväll ska jag träna med lillan. Det blir hit, sitt kvar och ligg kvar. 





Hundmöte.



Tyra ligger i soffan och chillar bulle. Hon är jättetrött efter förmiddagens ansträngningar. Skrev i några grupper på facebook igår om att arrangera hundmöten så att Tyra får öva på att passera även när hon är lös. 

Mötte en tjej och hennes 5.5 månader gamla staffkille vid Gubbängsfältet. Första rundan var jag inte alls med och Tyra sprang fram, men efter det fixade hon möten och att vara nära utan kontakt med andra valpen GALANT! Även fast den andra valpen sprang fram till Tyra så satt hon/stod hon kvar där hon skulle och lyssnade direkt när jag sade "kom hit" när jag backade. 

Sedan fick de leka lite och jag tyckte att Tyra lekte såå fint. Förutom en liten gång då hon fick tag i hakan på den andra valpen. Man märkte definitivt att Tyra var något äldre och mognare och det känns så himla härligt att det går framåt med allt! 




Var det bara det?

I flera månader har jag nu kämpat med kloklippningen på Tyra. Jag har gjort det på ett pedagogiskt sätt, snällt sätt, roligt sätt, argt sätt och stressat sätt. Inget funkar. Hon VÄGRAR få sina klor klippta och brottas vi, då måste jag sitta på henne och hålla fast henne medan hon gråter som en bebis och jag ändå inte lyckas få några klor klippta. Det var enklare förut när hon var mindre och sov hårdare, så att jag kunde tjuvklippa i sömnen. 

MEN, hör och häpna. Igår köpte jag en ny klosax. Var beredd på ett jävla liv som vanligt, men hunden lägger sin tass i min hand och låter mig klippa som om det inte vore någonting! Var det allt som krävdes? Att byta klosax!? Då skulle jag kunna byta tusen gånger om, för det är värt det när man slipper bråka och vara arg på sin valp. 

Så nu verkar det alltså inte vara ett peoblem längre. Halleluja! 





Mystyra.

Tyra har varit långdag hos dagmatte. Lämnade henne vid 7 och fick hem henne 21.30. Har längtat så himla mycket efter henne. Men hon har det såå bra hos Jossan. Anledningen till att det blev så sent är för att de var på brukshundsklubben och tränade. 
Jag är ju inte så insatt (ännu) i lydnad och rallylydnad så det är verkligen en bonus att Jossan tränar och tävlar med sina hundar och kan träna med Tyra också. Hört rykten om att Tyra är väldigt duktig!

Nu när hon kom hem så testade vi en ny bollslunga jag köpte idag, men den var så dålig och dessutom råkade Tyra bita tag i bollhållaren så att den gick sönder. 
Nu ligger hon på fårfällen i soffan och moffat lite på sin nya boll. Får se hur länge den håller den här gången. 

När vi gick hem från stationen var hon lös, och ca 30 meter framför oss kom ett par med en vild och hårig hund mot oss. Den andra hunden skällde till och hoppade lite i kopplet och ville fram till Tyra. Tyra satt ner men fick kämpa för att inte lyfta rumpan så mycket att hon skakade. 
När andra hundar är väldigt livliga är det såklart en lite större utmaning för henne att bara sitta och se på när de passerar. Den här passerade ca 5 meter ifrån oss och Tyra skötte sig jättebra. Inga läten och inget språngsteg. Hon lyfte rumpan en gång men satt sedan tills jag ställde mig upp och gick förbi. Då följde hon efter och tittade inte ens bakåt på den andra hunden. Kvällens höjdpunkt!






Valpfeber.

Förmodligen är det så att alla tycker att deras egna hundar är de bästa i världen, och så gör även jag. 
Jag kan knappt förstå hur långt jag och Tyra har kommit på så kort tid. Jag hämtade henne ganska sent, när hon var 14 veckor gammal. Nu den 26e december blir hon 7 månader och vi har verkligen jobbat hårt!

Dels tror jag det har att göra med att jag har valt en hundras som har dåligt rykte om sig. Jag vill att Blanca och Tyra ska vara ambassadörer för rasen och representera den och sig själva på ett bra sätt. Därför har jag varit otroligt noga med regler, konsekvens och uppföljning ända sedan dagen Tyra kom till mig. 

Nu är hon som sagt snart 7 månader gammal. Hon kan lite basic-saker som sitt, ligg, rulla runt, tassen, andra tassen, high five, snurra och give me ten. 

Men det jag är mest stolt över är att jag fick vad jag önskade. En hund som kan gå lös och som är lyhörd och arbetsvillig. 
Tyra går lös 85% av tiden vi är ute. Hon är lös när vi går i bostadsområdet, till tåget eller i skogen. Överallt förutom om vi är i stan eller där det vistas mycket hundar. 
Det är viktigt för mig att jag kan lita på henne när hon blir äldre (måste komma ihåg att hon fortfarande är en valp) och att hon håller sig vid min sida trots att andra saker runt om kring stör eller lockar. 
Därför började vi tidigt med att hon ska sätta sig ner på min vänstra sida när vi ser en hund på håll. Både när hon är kopplad och okopplad. 
Det funkar i dagsläget mycket bra och hon kan sitta kvar och vänta tills jag säger att vi går vidare. 

Hon är väldigt kontaktsökande och villig att arbeta på alla sätt. Och jag kan ibland känna att jag aldrig mer ska ha valp igen, bara för att jag är rädd att inte kunna älska den lika mycket som jag älskar Tyra. 





Mål för nästa år.

Lämnade Tyra till dagmatte klockan 7 imorse och ska alldeles strax åka till jobbet. 

Har funderat lite på mål för mig och Tyra inför nästa år. Vad vi ska öva på och vad jag vill att hon ska kunna. 

De största grejerna är väl egentligen ensamträning och fortsätta med vardagslydnaden. Men sedan har jag lite roliga mål också. Till exempel med drag, lydnad och några kurser!
Ska fundera lite och presentera målen lite senare. Är sååå glad att det snart är nytt år och ny start! 

Tyra i väntan på dagmatte. I sin nya scarf från Thailand och sitt nya täcke från Hööks!



Myskväll.

Tyra, Tyr och Idun är hemma hos mig. Idun är ett udda barn som vanligt, valpryck och knasiga beteenden medan Tyra försöker sköta sig någorlunda. Haha. 

Har förresten lärt Tyra att snurra runt nu. Hon ser så rolig ut när hon yrar runt på beställning och tittar med stora ögon i väntan på något gott. Min fina. 





Idun-kaos.

Jisses vilket kaos det blev idag. Jag var utelåst på en balkong utan jacka eller vantar medan Idun var innelåst i nästan tre timmar, och hon har aldrig varit ensam förut. Panik. Ångest. 
Det löste sig till slut och jag fick ut henne tillsammans med Paulines pappa och en låssmed som kom i onödan. 

Tyra är fortfarande med S och när de kommer hit så ska vi åka till Arken Zoo för att handla hundmat. 
Om någon dag kommer även Blanca hem som har varit hos Jacob i en månad och då bor hon permanent hos oss! 
Har faktiskt anmält mig och Blanca till terapihundskurs i maj! Blir superspännande. Vet att hon klarar lämplighetstestet galant. 

Nu ska jag klippa Iddes klor och sedan bada henne så hon är ren och fin när Pauline kommer hem. 





Återförenade.

Efter tio dagar ifrån varandra fick jag äntligen se mitt lilla monster. Hon har växt och skallformen är annorlunda. Bredare. Och hon är högre och tyngre. Tänk så mycket som händer på endast tio dagar. 

Hon fick nog en smärre hjärtattack av glädje när hon såg mig. Hoppade högre än någonsin och pussade mig ända tills jag var tvungen att säga stopp. 

Vi åkte hem och på vägen dit blev det tre olika hundmöten i koppel och Tyra skötte sig perfekt. Varken drog i kopplet eller lät. Fokus på mig (och godiset i handen, haha) och sedan gick vi vidare. 
När vi kom av pendeltåget tog jag av henne kopplet så hon gick lös från perrongen hem till Pauline. Mötte även då tre hundar och Tyra kunde inte gjort det bättre. 
Har tränat sen hon var liten att varje gång hon är lös och vi ser en annan hund så ska hon sätta sig ner vid min sida, vilket går automatiskt nu. Oftast. 
Det gör att hon inte lika lätt kan få för sig att springa fram när hon har en annan uppgift, sittandet och väntandet. 

Nu är Tyra med S på jobbet och med sin nya staffekompis Tyr. 
Jag själv ska göra en massa ärenden idag och sedan ska jag ta hand om lilla Idun!






Bangkok pt 2

 


Livet i Bangkok.

Här har det ekat tomt ett tag utav flera olika anledningar. Dels för att jag ägnat all min tid åt Tyra i hennes träning och socialisering och dels för att jag jobbat ganska mycket innan vi åkte till Thailand, vilket är ytterligare en anledning. Just nu är klockan ungefär halv tolv på dagen och vi har fortfarande inte tagit oss ur sängen. Det är varmt och segt och vi var uppe sent igår, precis som alla andra kvällar.
 
Vi har blivit stammisar på en tatueringsstudio där vi var på 35årskalas i onsdags. Har även blivit med två nya tatueringar och själv fått tatuera in mitt namn på en av de som jobbar där. Inte helt rutinerat, men vad fasen. 
Gjorde min fjärde och sista tatuering igårnatt och den gjorde så fasligt jädra ont att jag trodde att håret från armarna skulle trilla av. Sjukt. Men nu är den gjord och så stor och svår var den ju inte.
Felicia har också pyntat sig. Ett ankare, ett roder och sedan blommor på låret. Blev sjukt avis men skulle aldrig någonsin stå ut med den smärtan som hon gjorde. Coolt att hon vågade!
 
Annars lever vi och mår bra. Har festat lite, ätit gatumat, försökt reparera trasiga hundar på gatan, åkt tuk tuk, åkt till en paradisö och badat, varit på tivoli, varit på nattmarknad, shoppat lite, åkt motorbåt i solnedgången, åkt moped genom staden och vi har INTE bränt oss. Hör och häpna. Det jag faktiskt brukar vara bäst på.
 
Nu ska vi alldeles strax tillbaka till studion för att hänga med våra nyfunna vänner och för att Felicia ska få göra en tatuering på Koko's finger. (Och kanske en till blomma på låret).  
 
Saknar mina små grisar där hemma men jag får se dem på måndag förmiddag!