Dagen

Vilken slappardag det blev. Eftersom vädret var så dåligt så åkte vi aldrig till Väsby. Stannade istället hemma och tvättade och städade lite. Dammsög och skurade golv. Handlade också så ska alldeles snart göra sill och potatis. Gott!

Imorgon är der DWträning och sen IKEA! Längtar som bara den till båda!

Nu på kvällen såg jag dock att Tyra fått bulor på låret. Blev skiträdd då Paulines hund fått samma sak fast över heeela kroppen! Fick tips om att duscha henne omgående med allergischampo och låta det sitta i tio minuter. Gjorde det och nu har bulorna äntligen börjat gå ner efter ungefär 2 timmar. 
Hoppas innerligt att de aldrig kommer tillbaka. Gissar på att det har med pollen att göra men vet såklart inte. 








Haha

 
 
 
 


Morgonpass

Gick ut på en halvtimmes runda. Tränade lite start och stopp också. Hon är så duktig min lilla tjej! 




Och efter träning och stretch/massage ser man ut såhär. 





Lördag

Längtar galet mycket till fredag då det är utställning. Hoppas att domarna gillar Tyras form, även om det absolut inte är den vanligaste i ringen. När jag tidigare varit på utställningar och sett amstaff ställas så har de varit stora och tunga. Medan Tyra är liten och inte alls tung. Hon är dock muskulös och jag hoppas att de gillar det!

Idag ska jag ta med Tyra till Väsby. Men innan så ska vi gå en DWrunda då jag inte kan släpa med mig kätting på tåget bara sådär. 





Selen har kommit!

Åh vad glad jag är! Efter jobbet när jag hämtat Tyra så såg jag att jag fått ett väldigt efterlängtat paket! Nämligen Tyras weightpullsele!

Vi tog en mysig DW-runda på 25-30 minuter med ca 5kg kätting. Selen passade perfekt och hon är så himla snygg i den!
Den kostade 940kr inklusive frakt och är beställd från wpselar.n.nu. 

Längtar tills Svea kommer hem från Borlänge också så jag får testa den på henne med. Hoppas att den passar! Men det tror jag. Svea är ju mindre än Tyra på bredden men lite högre. Det blir nog bra. Är galet taggad på träningen nu! 

Vi har precis platsat oss i soffan. Tyra fick ryggbiff, kycklinglever och VoH till middag och är helt utslagen och snarkar nu. 

Imorgon får hon följa med när jag ska till Väsby för att ha mitt kontaktbarn. 
Och sen på onsdag börjar agilitykursen! Ååååh vad roligt!!!





Hundvakt

Åh! Marina som skulle ta ut Tyra vid lunch erbjöd sig att ha henne hela dagen tills jag kommer hem. Gissa om jag blev glad!? Tyra hade hälsat mycket och ordentligt när Marina hämtade henne. Kramar och pussar och inte en hudfläck får ju missas! Haha. Så nu känns det lite bättre!
 
Ska åka med en ungdom till Kista och gå på bio nu!
 
 


Ont i hjärtat

Usch vad det gjorde ont i hjärtat att lämna lillskrot hemma idag när jag gick till tåget för att åka och jobba. 

Tyra låg och myste i knät på mig när jag tittade på nyheterna imorse och hon bara låg och flinade. Såg så himla nöjd ut. 
Hon ska vara ensam 7.30-18.30 idag och någonstans där i mitten så kommer en bekant med sin rottistik och går ut i skogen med henne. 

Men det går inte att förneka, att även om jag vet att hon bara sover när hon är själv, så gör det så ont att lämna henne. När jag börjar klä på mig och knyta skorna så går hon till bädden och lägger sig. Idag lade jag täcket runt om henne och ett par använda byxor bredvid. 
När hon var liten och jag lämnade henne så kom jag ibland hem och hittade henne i min tvätthög, så jag är rätt säker på att hon känner trygghet när hon kan känna min lukt. 

Nej usch. Nu ska jag tänka på något annat. Hon klarar sig och mår bra. Mattes röda lilla hjärta. 






Bra dag

Puh! Vilken dag. Först åkte vi på staffepromenaden i Järfälla och gick 7km. Vi var ca 15st. Svea hade klövjeväskan på sig hela tiden och var helt död när vi skulle hem sen. Linnea var med och även Melinda och Emma. Vi hade med oss fem hundar sammanlagt. Svea och Blanca skötte sig bäst och det är så roligt att se Linnea och Svea tillsammans!

När jag kom hem igen halv fyra så kom mormor, morbror och lillkusinen Wille. Vi gick ner på bistron här och åt och under tiden (1.5 timme) var Svea ensam. 
Dagmatte kom och hämtade henne och sa att allt var tyst och lugnt! :) Så nu har Svea åkt till Borlänge med Emelie och kommer hem på söndag igen. 

Under den här helgen ska jag ta igen efterlängtad Tyratid. Vi ska träna som bara den med nya selen och även lydnad. Och mysa såklart. 









Mys

När jag kom hem från jobbet hade Svea och Tyra varit ensam i en halvtimme. Var knäpptyst och lugnt när jag kom hem. Galet vad bra det går för Sveagris nu!

Till middag fick de VoH, kycklingvinge, ryggbiff, fläskkarré, blodmjöl och kycklinglever. Succé som vanligt. 
Svea vågade inte äta kycklingbenen förut men med blodmjöl på så går allt ner!

Imorgon ska jag, Linnea, Melinda och Emma på staffepromenad med Svea, Tyra, Blanca, Vega och Idun. Blir roligt och bra med motion för alla tjejer! Även för oss tvåbeningar!





Onsdagmorgon

I morse var Svea ensam i 25 minuter medan jag gick ned till tåget för att möta Emma och Vega. Vi skulle träna hundmöten och koppelgång samt göra av med lite av Vegas energi. 

Vi gick en sväng och sedan gick jag upp och hämtade Svea medan Emma och Vega stannade utanför. 
Kom ut med Svea och båda två var suuuuperduktiga. Svea ignorerade Vega helt och Vega satt mest och nosade i luften mot henne. 

Så gick vi och letade upp hundar. Hade tre hundmöten tror jag, och alla gick jättebra. Sedan gick vi till skogen, körde lite spring pole och Vega fick springa lös med klövjeväska. 

Vi gick till en stor äng och Vega blev som en valp. Skuttade runt och åt gräs, jagade flirtpole och kampade med en trasa. Gick jättefint i kopplet hela vägen fram och tillbaka. Hundarna försökte inte hälsa en enda gång trots att en av dem var lös på ängen och i skogen. 

Sedan när vi kom hem så lämnade jag Svea hemma och så åkte jag mot jobbet. Dagmatte kom en halvtimme senare och sade att det var tyst och lugnt när hon hämtade odjuren. 

Bra morgon!





Gårdagen

Vilken gårdag! Är såååå stolt över min lilla gris. Hon var så duktig, men hatar verkligen sprutorna. Stackare. 

Hon fick i alla fall sitt 1-årsvaccin och röntgade höfter, armbågar och knän. Veterinären får egentligen inte göra några utlåtanden, men han sade att allt såg bra ut och att det absolut inte fanns mycket att anmärka på. Han gissade på A-B men jag vågar inte riktigt ta ut det i förskott då jag vill vänta på vad SKKs avläsare säger. 
Fick i alla fall med mig plåtarna hem och två riktigt sömniga hundar. 

Svea sövdes också för att ta bort tandsten och även hon röntga hd, ad och knän. Hennes plåtar såg också fina ut! 






Bildbomb

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har precis varit ute i skogen med Svea och nya leksaken (som redan är trasig och helt obrukbar). Någon har tagit ner våran springpole igen, suck. Men band fast kopplet i ett svajande träd och satte fast leksaken. 
Till min förvåning tog hon den direkt och hennes kamplust kom fram! Äntligen!
Hon hängde och slängde, skakade på dem, ruskade och slet och LÄT precis som Melindas hund Bobo. Som en säl som kuttrar. Haha. Hon blev jättefrustrerad och fattade inte alls varför hon aldrig kunde dra ner den! Men det var roligt och hon kämpade på tills hela leksaken var demolerad :-) Kul!


Prommis

 
 
 
 

Lämnade Tyra hemma och gick ut med Svea. Tog på klövjeväskan och sedan gick vi en timme ungefär- Hade bara ett hundmöte och det gick bra. Hade varken godis eller leksak med mig men hon lyssnade ändå, om än lite mer flackande med blicken.
 
När vi sedan kom hem till oss igen så satt min granne utanför porten med sin lilla 16-veckorsvalp som heter Lovis. En liten sak på typ 3kg. Svea var jätteduktig och lyssnade på mig varenda gång jag bröt hennes ögonkontakt med Lovis. Efter ungefär 30 sekunder glömde hon Lovis helt och lade sig på backen och tuggade på en pinne. SÅ stolt över Sveahjärtat!


Ensamträning och tidig morgon

Haha, fy fan vad jag sovit lite inatt. Jag brukar vara så noga med att få minst åtta timmar. Somnar oftast 23.30 typ och stiger upp vid 7. Men inatt var jag vaken till 1 och steg upp 5.50. Vilken plåga! Ögonen har sällan känts så grusiga som de gjorde imorse. Men jag tog mig upp i alla fall. Hann mata hundar, snabbkissa dem och lämna till dagmatte. Efter jag lämnat dem så städade jag lite, diskade och dammsög lägenheten. Älskar att komma hem till en nystädad lägenhet! Har aldrig haft riktigt stökigt sedan jag flyttade in för två månader sen, och det känns galet skönt. 

Kompar ju från jobbet idag. Kommer hem vid 13 och då kommer Svea (och Tyra) ha varit ensamma i ungefär 30-45 minuter. Hoppas att jag kommer hem till en tyst lägenhet! 


Blanca träffade förresten sin syster Smilla häromveckan! De har inte sett varandra sedan de var åtta små veckor! 



POSITIVT

Aaaah vad glad jag är! Har precis betalat klart alla räkningar och sånt tråkigt. Hade mycket pengar över så jag bokade in mig och Tyra på agilitykurs! Den börjar onsdag den 4/6 klockan 18.15 i Årsta. Ska gå på Hundens Hus som jag hört mycket bra om och sett videos från. Ska bli sååå spännande! Sedan är det ju utställningen den 6/6 och dagarna emellan där så kommer wpselen!
 
Imorgon åker vi till veterinären, jag och Linnea, med Svea och Tyra. Svea ska sövas och ta bort tandsten och Tyra ska få sin ettårsspruta och sövas för att röntga höfter, armbågar och knän. Är galet nervös men försöker att inte stressa upp mig. Jag ska försöka att bara tänka på det bra och roliga med hund just nu, fram tills att jag ser röntgenresultaten.
Ska på livräddning på jobbet mellan 9-12 och efter det kompar jag och åker hem.
 


Utställning

Har precis anmält Tyra till blandisutställning i Salem den 6/6. Ska bli skitkul! 





Tyra 1 år

 
När man fyller 1 år får man frukost på sängen och ljus, serpentiner och kakor. Tyra tycker om att fylla år, men verkade inte alls förstå varför man serverades sådan lyx just idag. Älskar denna lilla jävel till månen och tillbaka.
 


Mänattis!

Uuuh. Minns inte sist jag var uppe såhär sent på en vardag. Måste sova nu..

Det gick i alla fall supermegabra på Djurgården idag! Alla hundmöten var jättefina och helt perfekta. Linnéa är SÅ duktig och jag blir sådär bottenlöst stolt över båda två. 

Kanske berättar mer imorgon men jag jobbar långdag så vi får se. 

Nu är det sängen! 







hjärtan

 
 


Söndag

Söndag idag. Hela helgen har gått åt till jobb, men det blir en fin lön nästa månad också. 
Snart slutar jag och då åker jag hemåt. Linnea hoppar på i TC och Melinda och Tyra hoppar på i Älvsjö och så åker vi till mig. 

Dagmatte lämnar Svea hemma 12.45 och vi lär vara hemma 13.10 så det blir ca 25 min för Svea att vara själv. Supersmidigt att göra såhär, så att hon ensamtränas varje dag utan att jag måste sitta i trapphuset. 

Jag ska visa Linnea lite hur jag ensamtränar och sedan åker vi in till Djurgården för att träna hundmöten. Blir en mysig dag och eftersom att Melinda följer med så kan vi ta med Tyra till Djurgården också. 






Sommardag

Alltså vilken värmebölja det varit idag!
Började dagen med frukost med hundarna i parken. De fick blöta ner sig i sjön och jag åt baguette med skagenröra. 

Sen lämnade jag Svea hemma och tog med Tyra till tåget. Lämnade över Tyra till Melinda i Älvsjö innan jag åkte vidare till Väsby för att jobba. 
Svea var hemma en halvtimme ensam innan dagmatte kom och hämtade henne och hon hade legat kvar i soffan och det var tyst i trapphuset. Såå skönt! Det är första gången jag lämnar henne och åker iväg. Tidigare har jag suttit i trapphuset. Framsteg! 

Idag har det varit 27 grader varmt lch jag hade svarta jeans och en långärmad tröja. Dog typ när jag kom fram till familjen. Tog med två av barnen och cyklade till centrum och köpte nya byxor, en bikini och ett par jeansshorts.
Sedan kunde jag stå ut. Barnen har badat och jag och den andra kontaktpersonen har solat, ätit och skött kidsen. 

Imorgon kommer Sveas matte hem till oss för att vara med och se hur jag ensamtränar Svea så att hon kan fortsätta med det sedan när Svea flyttar hem till dem igen. 
Vi ska även ta med henne till möllebadet om det är fint väder och bada lite. 








Fredag

Imorgon jobbar jag dygn och Tyra och Blanca ska vara hos Melinda. Jag åker med Tyra hemifrån 10 och lämnar då Svea ensam tills dagmatte kommer 10.30. Hoppas verkligen att det ska gå bra! Blir första gången jag lämnar henne 'på riktigt'! 

Haha, bild från sommarfesten på jobbet idag. Var jättemysigt och helt fantastiskt väder! 





Träning

 
 
 
 
Ställde Svea på löpbandet i 15 minuter i varierande hastighet med klövjeväskan. Det är så roligt att se att hon älskar det! Så fort jag slår på löpbandet och det piper så kommer hon själv och ställer sig på det. Svansen viftar och är uppe och hon får själv bestämma när hon vill gå av, vilket hon inte gör förrän jag stannar bandet. Så himla roligt att se!
 
 


Fredag

Lämnade Svea en timme nu på morgonen. Gick bra tills hon ställde sig upp i soffan på slutet och var på väg ner. Gick in direkt och hon backade upp på soffan igen och förstod utan att jag sade något att det var fel. 
Ignorerade henne sedan i 10 minuter då hon annars blir helt galet stressad och uppe i varv när jag precis kommit in. 
Vill absolut inte ge näring till separationsångesten. 

Om två timmar kommer dagmatte och innan dess ska jag ut med Svea och sedan ställa henne på löpbandet så att hon får göra av med lite energi. Är ju inte optimalt att springa utomhus då det är 24 grader redan nu på morgonen. Får vara försiktig med tassarna också. Tyra har bränt trampdynorna mot den varma asfalten och tappat en liten bit av dem. 
Så jag försöker tänka på det med Svea också så att hon inte får likadant. 
Har lindat och smörjt henne och även nosen som flagnat lite. Hon är så känslig lillskiten. 





Torsdag

Har ensamtränat Svea ikväll och det gick bättre än tidigare. Inte alls lika orolig som förut! Går framåt nu. Lämnade henne först en kvart och sedan 25 minuter. Imorgon på förmiddagen ska jag lämna henne en timme. 

Har precis kvällsrastat hundarna och duschat. Imorgon efter jobbet hade jag tänkt hänga med en vän och sen på lördag går jag på dygn med mitt kontaktbarn och slutar på söndag förmiddag. Och sen är det jobbvecka som vanligt igen. 

Nu ska vi sussa! 









Före-bilder Svea

Svea var väldigt undernärd när hon kom till mig. Hon hade varit hos en fodervärd i 6 månader och Sveas ägare säger att hon förlorat mycket av sin gamla kropp hos fodervärdarna. Jag gissar att det till 90% beror på näringsfattig kost och för lite motion. Som ni ser på bilderna har hon inga som helst muskler och även om hon är smal så kan man varken känna eller se revbenen. Märklig kroppsform på en amstaffblandning.
Nu äter hon färskfoder/barf och får i sig allt hon behöver och hon får dessutom mycket motion.
 
Nu har hon skadat tassen så vi kan inte köra på lika hårt som förut. Vi har fått lägga klövjeväskan åt sidan till exempel, och vi är mycket försiktigare allmänt tills såret läkt.
 
Här är före-bilder jag ska använda för att jämföra om några månader för att se om det blivit någon skillnad på lilla Sveagrisen. Främsta målet är att minska i fett och öka i muskler. Viktigt med en stark och hälsosam kropp!
 
 
 
 
 
 
 
 


Ensamträääääning

Jävla skit vad jobbigt det är med ensamträning. Kan inte sägas för många gånger. Det suger. Det är så JÄVLA tråkigt, jobbigt, irriterande, och fruktansvärt, fruktansvärt härligt när det ÄNTLIGEN går framåt. 

Jag satte på Skype och gick ut i trapphuset. Målet var från början bara 20 minuter eftersom det var ett tag sedan vi tränade ordentligt sist. Vi tränade ju igår, men bara 10min x2 och 15min x1. 

Hur som helst. Hon kämpade på och fixade 1 timme! Känns så jävla befriande! Hon knorrade sammanlagt 2-3 minuter av hela timmen men inga skall, inga yl och inget gråtande. Hon låg kvar på samma plats i soffan i ca 50 minuter. Såg sedan att hon ställde sig upp. Var beredd att gå in för att platsa och börja om, men hon bytte bara plats i soffan och lade sig igen. 

Duktiga, kämpande lilla Svea. Det här är så oerhört jobbigt för henne så hon lär väl vara utslagen hela dagen hos extramatte... Innan söndag ska vi fixa 1.5 timmar!






Goshjärta

 

Tyra var duktig på jobbet idag som vanligt. Men det var så galet varmt och hon blev mer seg än jag någonsin sett henne! Var jättenoga med att ge henne vatten, men värmen slog verkligen ut henne.
Sen på tåget hem var det så jädra knökfullt att jag fick gå förbi tre dörrar för att vi inte rymdes. Den fjärde dörren kunde vi klämma in oss igenom men fick stå på trappavsatsen där man egentligen inte får stå. Tyra fick typ 10 kvadratcentimeter att ligga på... Haha. Men hon är så duktig och miljöstark. Bryr sig inte om någonting utan ligger på sin lilla plätt utan att lyfta huvudet när dörrarna öppnas och folk stiger på och av.
 
När vi kom till stationen så gick vi ner till parken och Tyra fick bada lite och svalka sig innan vi gick hem.
Strax därefter kom dagmatte med Svea som hade haft en kanondag. Hon har lekt med Ziita för första gången och de har röjt runt och simmat och busat och rejsat med varandra. Blev så himla glad av att höra att Svea blommar ut! Tråkigt bara att hon håller tillbaka så mycket när Tyra är med, då hon inte alls verkar känna sig bekväm med henne. Men nästa helg ska dagmatte ta med Svea och Ziita till Borlänge över långhelgen, så då hoppas jag att Svea blommar ut ännu mer! Och då får jag äntligen lite ensamtid med Tyra och kan träna. Något vi inte gjort på länge nu.
 
Nu måste jag ensamträna Svea. Har slappat lite med det...
Påminns återigen om denna tid då Tyra var valp och inte kunde vara ensam. Jäääävlar vad jobbigt det är! Haha. Men så värt när det går framåt.


Mysmorgon

Det råder mysmorgon hos familjen Kamphund. Svea åkte till dagmatte halv nio i morse och Tyra blev ensam hemma med mig då hon ska följa med till jobbet idag.
Jag har inte varit ute i skogen med bara Tyra sedan Svea kom, så nu på morgonen tog vi verkligen igen lite tid tillsammans.
 
Tyra sprang runt och nosade, grävde, hittade pinnar och rusade av sig. Sedan gick vi till springpolen där hon hängde ett tag och sedan vidare mot sandtaget. Kastade lite pinne upp och ner så att hon blev trött i benen och sedan gick vi skogsvägen tillbaka.
 
När vi kom in sprang hon direkt till leksakerna som låg på golvet, hoppade upp i soffan och lade sig och myste.
Nu ska jag duscha och sedan göra lite frukost innan vi drar oss mot jobbet. 
 
 
 


Löpband

Jag investerade i ett löpband på Blocket idag. Endast 600 riksdaler och en kollega var så galet snäll att han körde fram och tillbaka för att köpa det och frakta hem det åt mig då jag jobbade sent! 

Testade med Svea först. Hon tyckte det var superläskigt. Grejade på ett tag med henne innan jag testade med Tyra. Hon HATAR det. Vägrar totalt i sten att röra sig efter mattan. Haha. Hon som brukar vara så dundrande positiv till allt! 

Andra gången jag tog upp Svea så förstod hon direkt och vi körde sen på i 1.5 kilometer på 5.5km/h för att testa på bara. 
Behövde inte hålla henne eller något utan satt bara framför henne och berömde och visade leksak. Den fick hon som extern belöning och blev alldeles överlycklig. 
Så himla roligt! Känns bra att kunna träna Svea utan att behöva vara ute och lämna Tyra länge får så dåligt samvete även fast hon klarar många timmar. Vill inte ha dem lösa tillsammans heller så då blir det ju så att en alltid får gå kopplad medan den andra kutar runt. Men nu kan jag köra slut på Svea, och hon kommer då att bli lättare att ensamträna, så att jag kan gå ut med Tyra och göra något som hon tycker om. 

Är så galet nöjd och det var sååå värt pengarna! Ska testa och se vad Blanca tycker också när hon kommer hem igen! 
Tyra behöver inte försöka mer. Såg hur otroligt ovillig hon var så jag vill inte ens försöka göra det till något positivt. Hon kan springa lös en massa ute och köra flirtpole/springpole. 

Nu ska vi sova. Upp tidigt och jobba imorgon!






Måndag

Sopslut på hundmat hemma men dagmatte är så snäll och ska köpa 20 korvar åt mig imorgon. Hon har bil och nära till djuraffären vilket inte jag har, så jag är otroligt tacksam för detta! Slippa bära på 10kg hundmat åt gången eller handla var fjärde dag... 

På väg till jobbet nu. Ska till Skansen med kvällsgruppen och äta ute. Blir mycket trevligt! Älskar måndagkvällarna!
När jag kommer hem så ska jag gosa ner mig med hundarna och se film. 





Städat

Herre min guuuud. Var ju först på stadsvandring med Svea i 6 timmar. Sen när vi kom hem så har jag hunnit äta, dammsugit hela lägenheten, skurat alla golv, tvättat toalettstolen, tvättat sängkläder, diskat och dammtorkat alla bordsytor och rensat byrålådan. 

Innan det var jag ut med Tyra också och gick till skogen så hon fick röra på benen och hänga i springpolen också. 

Nu är vi alldeles slut och förtjänar en god natts sömn! 








Lillskruttet.

 
 
 
Alltså, denna lilla gris. Idag höll jag på att explodera av stolthet.
Dagen började med att jag åkte till plattan och väntade på Linnea och Felix. Hade henne lös och tränade lite kontaktövningar tills jag fick ett sms om att de såg oss. Då började vi gå mot Djurgården och Linnea och Felix gick en bit bakom så att Svea inte skulle se dem.

Tanken med det var att de skulle få se hur hon beter sig med mig vid hundmöten och i kopplet.
Hon gick perfekt och klarade även alla hundmöten utan några reaktioner alls.

När vi kom till Djurgårdsporten så gick Linnea och Felix ikapp oss och Svea såg dem, men brydde sig bara om köttbullen jag hade i handen, haha. Men när vi satte oss på gräsmattan så blev hon jättelycklig. Gav henne ett märgben så hon fick ligga och tugga lite på sidan medan vi satt och pratade.

Sen gick vi och jag bad Linnea ta kopplet. Sade åt henne att göra som vanligt, precis som när de hade Svea hemma förut. Då drog hon lite i kopplet och gjorde tre halvhjärtade "semiutfall" mot de tre första hundarna vi mötte. Drag i kopplet, ragg, frustande och stressad.
Efter det så visade jag hur hon skulle göra, och det gick KLOCKRENT vid alla hundmöten under de 5-6 timmar vi var ute. Hon gick fot mest hela tiden och Linnea satte kopplet runt sig så att hon skulle kommunicera mer med röst än kopplet. Gick fantastiskt bra!

Enda "dåliga" var när vi var i Humlan vid rastgården och satt utanför. En man kom in med sin lapphund som lade sig ner och stirrade ut Svea när den såg henne. Lurpassade och glodde, och Svea reagerade med att skälla till en gång och sedan morra lite. Men efter att den andra hunden rest sig från marken så kunde Svea släppa den. När de sedan gick ut från rastgården så passade vi på att gå och möta den, och det gick jättebra. Svea tittade knappt på den.

Nu är lille gris helt utslagen och död i sängen. Tyra har varit hemma ensam under tiden vi varit borta och sovit. Hon hade inte rört märgbenet jag lämnade åt henne, men när jag kom hem och hon vaknade till blev hon jätteglad och förvånad när hon såg det. Haha.
Rätt och slätt, BÄSTA dagen på länge! Nu har jag lite extra kraft att jobba på ensamträningen!


Djurgården

Var tänkt att jag skulle ta med Svea på hundens dag i Sollentuna idag men istället ska vi träffa matte och husse och promenera lite på Djurgården och träna hundmöten. 
Ska alldeles strax göra mig klar men först ska jag utfodra djur!






Flirtpole

Idag har vi varit lata och legat inne mest hela dagen. Gick ut med Svea till apoteket och sedan lämnade jag henne inne medan jag gick ut och körde flirtpole med Tyra. Så himla roligt att se hur mycket hon tycker om det. 
Dessutom blir hon trött väldigt snabbt så det är ett bra och snabbt sätt att trötta ut henne lite nu när hon är understimulerad. 

Hoppas komma igång mer med henne inom ett par veckor då Svea klarar att vara ensam lite längre. 








Lat morgon

 
Men fy vilken lat morgon! Vaknade 8 och jag vaknar vanligtvis mellan 6-7. Har inte duschat eller ätit frukost ännu... Bara fotat vovvarna och legat kvar i sängen.
Dagmatte kommer klockan 11 så innan det ska jag i alla fall ha hunnit plocka lite och ensamträna Svea. Försöker intala mig att man behöver vila lite emellanåt.
 
Ikväll kommer ju Melinda och Cilla hit. Och imorgon ska jag jobba med mitt kontaktbarn. Det ska bli 20 grader och sol så vi tänkte dra ut på Djurgården!
 


Godmorgon!

 


Torsdag

Fan vad jag känner mig oproduktiv.. Kom hem 18.30 och fick hem hundarna nästan direkt. Gick ut med Svea och tränade hundmöten. Bara bra sådana! 

Sen åt jag lite och har nyss kvällsrastat tjejerna. 

Egentligen hade jag velat dammsuga och tvätta sängkläderna. 
Jag dammsuger en gång om dagen och tvättar lakanen en gång i veckan på grund av allt förbaskade hundhår. Haha. Man tror inte att amstaffar hårar men jääääklar vad det yr när man kliar i fällningsperioden. 
Men nu hann/orkade jag inte det. Ingen längre ensamträning heller förutom när jag tog ut Tyra i en kvart. Men det är ju träning det också. Såklart. 

Imorgon jobbar jag kväll och på vägen hem ska Melinda hoppa på tåget och så ska hon och Cillidill sova hos oss!
Blir hiiimla mysigt! 

Nu ska jag stänga mina blå. Småtjejerna har redan slocknat. 






Mina hjärtan!

 
 
 
 


Äntligen!

Igår när den andra hunden skällde när vi höll på att ensamträna fick jag en sån där snabb släng av hopplöshetskänslan. Ni vet, den där 'det kommer fan aldrig att gå' fast man samtidigt är medveten om vilka framsteg man gjort tillsammans och man vet att det bara var oturligt att den där hunden började hålla på så att det störde oss i träningen. 

I morse tog jag ut Tyra och Svea i nästan 1.5 timme. De fick springa genom skogen och till en myr, tills vi kom ut på skjutbanan. Då band jag fast Svea 30 meter bort och lät Tyra springa upp och ner i sandtaget. Sedan bytte vi, men Svea fattar direkt att jag luras när jag låtsaskastar, så jag var tvungen att kasta ner pinnen på riktigt. Då springer hon ner, tar pinnen och lägger sig och äter på den. Suck. Haha. Fick henne upp och ner några få vändor i alla fall. 
Sedan fick de kuta runt på åkern innan vi gick hem. 

Sedan lämnade jag dem ensamma och satte på Skype. Och Svea fixade 42 minuter! Gick in då för att hon hade börjat lyfta på huvudet och jag vill inte att hon ska hinna misslyckas och börja gnälla och oroa sig. Gick in när hon låg med huvudet nere och vilade för att visa att 'när du är avslappnad och ligger ner ordentligt så kommer jag tillbaka'. 

Så himla stolt! Äntligen lossnar det lite! Den här veckan ska vi klara en timme! :)







Bra kväll

När dagmatte kom hem med alla hundar så tog jag direkt ut Svea med klövjeväskan för att gå och hämta ut paketet. Vi hade bara bra hundmöten. Bland annat gick vi bakom en enorm borzoi. Och sedan precis vid butiken så kom ett skällande och skrikande litet trasselsudd med en matte i andra änden som sa 'såja vad duktig du är, ja du kaaan ju lilla vännen, såja'. 

Svea var SÅ duktig i mötet och brydde sig inte alls! 
Satte henne utanför butiken när jag skulle hämta ut paketet. Knäpptyst även när jag gått in och stäng dörren. Duktig tjej!

När vi kom hem så började vi ensamträna. Men en hund skällde i lägenheten bredvid så det gick inte då det blev för stressigt och Tyra låg och lyssnade och Blanca skällde tillbaka ich Svea med. 
Men imorgon börjar jag sent så jag hinner ensamträna på förmiddagen innan dagmatte hämtar dem. 








Onsdag

På väg hem från jobbet nu. Fick just en avi om att kosttillskotten levererats! Så ska ta med Svea och hämta ut dem. Jag beställde Standart Immun och 1kg blodmjöl. Blir spännande!

Köpte även en massa hundmat idag. Allt på bild för 200 pix!





Milstolpe

Efter några minuters ensamträning i 12 dagar har Svea ÄNTLIGEN klarat sin första milstolpe! En halvtimme och dessutom utan något som helst gnäll, ihoprullad till en boll i sängen. 

Jag minns när jag ensamtränade Tyra och skrev på ett forum att jag var helt överlycklig när hon klarade 7 minuter ensam! Haha. Tyvärr ställer man ju högre krav allt eftersom tiden går, men nu börjar det kännas helt okej när vi pratar halvtimmar och timmar och inte sekundrar. 
Men bara för att hon klarade en halvtimme nu så kommer hon inte göra det nästa gång. Jag får ta det i små steg och bygga upp detta långsamt. Det är tradigt men de här framstegen gör det värt det!

Nu ska jag rasta av Tyra och Blanca, och sen ska jag fira med kvällsfika och SÖMN. 





Duktiga Svea!

När dagmatte kom hem med hundarna så tog jag direkt ut Svea. Tanken var en joggingrunda men om jag ska vara helt ärlig så är jag alldeles för lat för det, så det blev en parkourpromenad och hundmötesträning.
Mötte bara fyra hundar, men det var bra träning ändå. En liten chihuahua som hon inte ens såg då hon var så fokuserad vid godisen i min hand. Senare mötte vi en stor rottweiler på samma gångväg, gående mot oss.
Såg direkt att Svea blev stressad. Hon reser alltid ragg i alla hundmöten och även i möten med vissa människor. Men jag tror att hon känner att jag har koll och jag är tidigare än henne på att upptäcka andra hundar, så jag kan hela tiden förekomma. Sen gick vi bakom en golden och mötte samtidigt en jack russell som kom framifrån. Svea var oklanderlig. Stressad, men hundra procent kontaktbar och motiverad. Har aldrig dragit i kopplet mot en annan hund och inte idag heller.
 
Hon har skött sig jättebra. Varit lite lös, jagat boll på fotbollsplan, gått jättefint i kopplet och sökt lite godis och parkourat. Mycket nöjd! Nu när hon slappnat av ordentligt och vilar så ska jag passa på att ensamträna.
 
Märks dock att Tyra får mindre uppmärksamhet och blir lite åsidosatt när jag hela tiden har Svea att jobba med. Hon är mer närgången är någonsin och ska gärna ligga på mig. Det duger liksom inte att ligga med halva kroppen och ansiktet på mitt ansikte, utan hela hon ska vara i famnen. Mitt mattehjärta gör lite ont då jag också saknar Tyratid såklart. Hon är och kommer alltid att vara speciell, och min allra första valp. Hon är mitt projekt. Min livsuppgift just nu.
Blanca älskar jag såklart också till döden och tillbaka, men henne behöver jag inte jobba med på samma sätt. Hon är färdiguppfostrad och vill mest ha mat och kärlek.
 
Men det här är bra för mig, för Svea och även för Tyra. Hon kan inte alltid få all uppmärksamhet. Inom något år vill jag ha valp igen, och det kommer att ta upp precis lika mycket tid och energi som Tyra tog upp när hon var liten.
Det blir nog bra ändå.
 
 
 


Morgon

Satan i gatan vad trött jag är! På tisdagar börjar jag ju egentligen inte förrän vid 13, men vi har extrainsatt möte idag som gör att jag måste vara på jobbet tidigare än vanligt. Brukar inte alls vara trött på morgonen utan vaknar oftast av mig själv vid 6-7. 

Vaknade med alla tre tjejer i sängen. Trångt men mysigt. De har snarkat, sparkat, ylat och buffat i sömnen och jag själv har knappt haft någon plats alls att ligga på. Men vad fasen. 

Snart kommer dagmatte och när jag lämnat hundarna så måste jag skynda mig att göra mig färdig. Men det känns förjääääkligt när det känns som om man sovit två timmar, fastän man sovit nästan 7. 








Tröttisar.

Alltså, fy fan vilken dag. Vaknade 05.00 och kom ganska nyss hem från jobbet. Har inte sett hundarna ett smack idag förutom nu på kvällskvisten och då är de så tråkiga och ligger och snarkar som små pensionärer.
Men imorgon slutar jag "tidigt" (17.15) och är hemma en timme senare, så då är det i alla fall lite ljust ute.
 
Jag ska ensamträna Svea imorgon kväll och även gå promenad med klövjeväska och träna hundmöten. Hittade en fin lekpark förra gången (jag veeeeet att man inte får vara där med hund men kan inte låta bli, det är ju en perfekt parkourpark!) så tänkte gå dit och öva upp balans och styrka.
 
Svea är helt död och utslagen i soffan. Haha. De har varit hela långa dagen hos dagmatte och där är de tillsammans 4 hundar (mina tre plus hennes lilla tjej), 2 katter och idag var hon dessutom barnvakt åt en treårig pojke. Haha, stackaren. Förstår inte att hon orkade!
Men det tog bra på mina tre i alla fall. Alla snarkar som... jag vet inte vad. Härligt.
 
 
 


Svar på fråga

Anonym                                                                                                                             

Gillar ditt sätt med hundarna, verkar vara en harmonisk flock. Skriv gärna om tips hur du arbetar med dom och hur du får allt att gå ihop. Hur gör du när du tar in en ny hund? Har en tik som är lite osäker på andra hundar, leker ena stunden sedan är de tjafs.. Och de är hon som nafsar. Hur ska jag gå tillväga? Tacksam för svar.

När Svea kom så ville jag föra in henne så smidigt som möjligt i flocken. Dels ville jag göra det så lite traumatiskt för henne som möjligt (före detta utfallshund och "aggressiv") och sedan tänkte jag på mina flickors säkerhet och även på Sveas såklart.

ALLTID när Tyra (Blanca bryr sig inte ett skvatt om någon) ska träffa en ny hund så promenerar vi först tillsammans. Det är A och O. De får inte hälsa, utan bara gå bredvid varandra. På det sättet skapar man flocken.
Hundar som går tillsammans är en flock, vare sig de vill eller inte och det minskar alla eventuella spänningar.

När vi sedan såg att Svea totalignorerade mina två och även de gav avstånd och var ointresserade av henne så kunde jag ta in allihop i lägenheten. Vi var noga med att se till så att Tyra och Blanca lät Svea vara ifred, och så satte vi upp ett kompostgaller mellan hall/kök och vardagsrum så att Svea kunde nosa i lugn och ro utan att behöva känna sig trängd.

Sedan har allt bara flutit på egentligen. De accepterar varandra, men det har tagit mer än en vecka innan Svea själv tog kontakt med Blanca första gången. Tyra ignorerar hon men hon har slutat morra på dem båda när de nosar henne i ansiktet.

De får inte leka med varandra alls. Svea vet inte hur man leker och förstår inte heller när Tyra och Blanca leker och låtsasmorrar på varandra. Hon kan inte kampa om leksaker eller springa med en boll tillsammans med Tyra. När jag leker med Svea så får inte Blanca eller Tyra vara i närheten och jag har henne kopplad utomhus när Tyra och Blanca leker med varandra. Inomhus är det vila och mat och inget annat. Det är för att det så lätt kan slå över med en osäker hund och jag kan inte ha tre hundar som jag inte har kontroll på, om de springer iväg och börjar bråka och jag inte hinner ifatt.

Det kanske låter utåt som om allt är problemfritt och superharmoniskt, men det har det inte varit. Svea har bland annat orsakat två slagsmål på grund av sin enorma nervositet (som är MYCKET bättre nu). Innan hon kom så hade Tyra aldrig varit med i ett bråk förutom en gång då hon försvarade Blanca som blev oprovocerat påhoppad av en annan hund.

Vid utfodring matar jag Tyra och Blanca tillsammans och Svea separat. Jag har inga ben eller leksaker framme. Allt för att det inte ska finnas något att ryka ihop över.

Men allt som oftast är det harmoniskt. Alla sköter sig vid hundmöten. Ingen drar i kopplet. Alla lyssnar när jag säger åt dem att sluta med något eller att gå och lägga sig. De är lösa i skogen och kommer när man ropar, och håller sig i närheten även om man inte ropar.

Det enda som är ganska påfrestande är att ha hundvakt till Svea så fort jag inte är i närheten. Separationsångesten är det som tär på mig just nu, men det var jag ju väl medveten om när jag tog henne. Och jag tog Svea för att jag ville hjälpa henne och matte Linnea, men också för att jag själv ville ha en utmaning.

Jag jobbar ju mycket, men jag har turen att kunna ta med åtminstone två hundar till jobbet på onsdagar och även då jag jobbar med mitt kontaktbarn på helger. Jag lägger all min fritid på hundträning och det är dit hela min tid och energi går åt. Som tur är så är mina vänner och bekanta också hundmänniskor, så hundarna är alltid involverade på något sätt. Det handlar bara om att skapa tid och energi och se till att allt går ihop.

 

Om jag vore du så skulle jag inte låta tiken leka med hundar som hon inte känner sedan länge och som det alltid gått bra med. Det är lätt att det slår över om hunden inte har ett säkert hundspråk och är nervös eller osäker av sig. Nu vet jag inte vad du har för ras, men något som tyvärr inte är jätteovanligt med den ras jag har, är att kampen/tjafset/slagsmålet är en lek för dem.

De leker först helt okej och sedan intensifieras det och vips har man något helt annat än den lek man tycker är okej. Det har inte hänt oss ännu och det ska aldrig göra det, då jag ALLTID bryter lek när jag hör att det blir för intensivt, oavsett om det är hundar som Tyra känt sedan hon var bebis och som hon aldrig någonsin haft ett endaste litet tjafs med. Det handlar om 10-12 hundar som hon står nära. Men som sagt, oavsett (även i lek med Blanca) så bryter jag alltid innan det blir "för mycket". Sedan kan de låta och morra och knorra och brottas och greja, men jag skulle definitivt se skillnad på lek och "nu är det för mycket".

De hundar som din tik är osäker på skulle jag promenera med ett par gånger utan att de får hälsa även om de hälsat innan. Bara gå och låta de ignorera varandra. När det sedan kommer till att de ska kunna umgås så skulle jag vara på min vakt och ha ögon i nacken för att vara beredd på att göra vad som krävs för att din tik ska få sin space. När jag ser att Tyra blir för mycket för vissa andra hundar så är jag väldigt snabb med att "hötta" med fingret och säga "hörredu", så att hon "kommer av sig" och lugnar ned sig.

Att din tik nafsar är inte okej. Och eftersom att hon inte klarar av att hantera situationen på ett annat sätt just nu så skulle jag undvika att låta henne misslyckas. Släpp henne inte lös tillsammans med en annan hund så att de leker hej vilt. Kontroll är viktigt. Låt dem leka försiktigt, eller kanske inte alls i början.

Det är inte säkert att Tyra och Svea någonsin kommer att kunna leka, trots att de bor ihop, just eftersom att Svea är osäker och inte har ett väl utvecklat hundspråk. Och så får det vara. Man kan inte riskera sin eller andra hundars säkerhet för att hunden ska leka. De kan nöja sig till 100% genom att "bara" ha promenadkompisar eller hundkompisar som de kan slappa med inomhus och inte behöver busa med.

Hoppas något i texten blev någorlunda lätt att förstå. Det är sent, jag har varit vaken sedan 5 i morse och är därmed extremt trött. Lycka till!

 



DW och städning

Idag var vi på SWB för DW-promenad och start och stoppträning. Superkul!
När vi kom hem så däckade alla hundar och jag passade på att städa och tvätta och duscha. Sååå skönt att vara redo inför veckan som kommer. 

När jag var nere i tvättstugan så hade jag lämnat Tyra och Blanca i hallen och Svea i soffan i vardagsrummet. När jag kommer upp ca 10 minuter senare så ser jag inte Svea i vardagsrummet. Blir jätteförvånad och funderar på om hon hoppat över kompostgallret men jag ser henne inte i köket heller. 

Går in och hittar henne vilandes i sängen. Och jag blev så himla glad!
Hon har alltså hoppat ner från soffan men INTE ställt sig vid gallret och gnällt utan gått till sängen och lagt sig själv. Går framåt!
Såååå glad! 








...

Fan, fan och faaaaan vad arg jag blir! Svea lyckades vara knäpptyst och ligga i sängen i 25 minuter tills någon plingar på en dörrjävel nedanför oss. Jag hör både Blanca och Svea rusa skällandes mot dörren och därmed är det kört. 

Jag höll på att gå i taket av ilska. Jag HATAR detta jävla skällande på dörren. Eller det gör jag inte egentligen. Men nu, när vi var så jävla nära en halvtimme!!! Suck. 


Lata dagar

Vi har varit lata idag, jag och flickorna. Blanca har varit ute typ två gånger och Tyra tre. De hatar regnet och drar mot porten så fort de kissat. 

Svea har jag däremot jobbat lite med. Vi var ute i 1.5 timmar med klövjeväskan. Gick en annan väg än vi brukar och hade säkert 10-12 hundmöten på nära håll. Både små och stora, tysta och högljudda hundar. 

Den första vi mötte var den rabiata schnauzern i vårt hus. Möttes i porten och Svea blev ganska stressad. Alltså den där lilla hunden, den är så GALEN! Jag är nästan rädd för den själv. Men Svea var duktig. Nejade en gång och flickan som hade den andra hunden backade och gick ut bakom hörnet så vi kunde gå ut. 

Den andra vi mötte var när vi gick förbi ett hus med staket. När vi går så kommer en mastiff rusandes mot staketet och skäller. Jag stod kvar ett tag med Svea och hon reste lite ragg, men inget mer. Jag behövde säga nej en gång, ge godis, och sedan kunde vi gå vidare. 

Sedan mötte vi en enorm berner sennen. Stor, svartbrun. En sån som Svea skulle kunna reagera på. 
Inte en reaktion. Mötte sedan flera småhundar och alla möten gick superbra. Hon har aldrig försökt dra mot en annan hund eller skällt/låtit. Inte en enda gång på nio dagar. 

Gick till en lekpark, kastade boll på en fotbollsplan. Precis när jag kastat iväg bollen och Svea for efter så hörde jag en hund skälla inte så långt ifrån. Kallade snabbt in henne och hon kunde inte brytt sig mindre om den skällande chihuahuan som gick förbi. 

Hon gick som en klocka i kopplet hela vägen (har i och för sig alltid gjort). 

Är SÅ stolt! Och nu ska jag ensamträna henne igen. Ska lämna henne en halvtimme. Vi kommer att klara det! 









Ensamträäääning

Förmiddagens ensamträning gjord. 
Först en kvart och nu 20 minuter. Går jättebra. Lite knorr någon gång men inget som hörs utanför ytterdörren och Svea ligger kvar i soffan med hakan nere. Har inte hört ett enda skall eller yl från henne. Bara småknorramden som sagt. Inget som stör. Så länge hon ligger kvar så kommer hon till slut att somna tids nog. 
Fantastiskt det här med Skype också, att jag både kan se och höra henne även fast jag inte är där. 

Nu ska jag ta ut Svea på en långrunda med klövjeväskan. Ska försöka hitta hundägare att stalka och träna på. 





.

 


Lördag

Vaknade runt 8.30 i morse. Har varit så galet trångt i sängen i natt! 
Hade myror i armen, en kudde på golvet och täcket hade Tyra bäddat ihop i något slags täcke-harem till sig själv. 

Rastade alla vovvar snabbt innan det blev frukost. Höna stod på menyn tillsammans med färskfoder. Mycket uppskattat av alla tre. 

Ska fokusera på ensamträning och hundmöten hela dagen idag. Och så blir det en tur i skogen och på åkern. 






<3

Gick ut med alla tre hundar samtidigt ikväll. Har inte gjort det tidigare då det känns rätt bökigt. Men ingen av dem drar ju i kopplet så det äääär ju inte bökigt egentligen. 

Nu ligger alla och sover efter att ha ätit varsitt märgben. Jag är hur trött som helst och ska snart sova jag med. 





Sveagrisen.

Är så galet stolt över lilla Svea. Från det vrak hon var när hon kom till mig så har hon blommat upp totalt. 

Hon var alldeles livrädd och skräckslagen inför Tyra och Blanca, mig, Melinda och lägenheten. Hon vågade inte riktigt ta mat, hon smög runt hemma med svansen mellan benen... Det tog säkert två-tre dagar innan hon viftade på svansen inomhus. 

Hon letade efter sin ägare utomhus de första tre dagarna och försökte nosa på alla människor som gick förbi för att hitta henne. Det gjorde ont att se att hon var så 'liten' utan sin matte. 
Otrygg, osjälvständig, rädd och extremt osäker. 

De första dagarna var riktigt jobbiga för min del. Vi hade två bråk mellan hundarna och jag mådde rätt dåligt och kände att jag kanske tagit mig vatten över huvudet. Men skam den som ger sig. Med tålamod, hjälp av Melinda och framför allt med hjälp av Blanca, är Svea MYCKET tryggare nu. Både inomhus och utomhus. 

Hon gömmer sig inte längre, hon hoppar upp i soffa och säng även om Tyra och Blanca redan ligger där. 

Hon tvekar inte att komma in genom dörren när vi varit ute. 
Hon smyger inte. Hon äter med glatt humör. Hon kan vara ensam i en kvart tillsammans med Blanca. Hon har låtit Blanca komma nära och hon har självmant gått till henne för trygghet och stöd. 

Svea har inte behövt mer än två eller tre korrigeringar i koppel under de åtta dagar jag haft henne. Hon går som en klocka. 
Inte ett enda utfall. Hon har inte heller gett sig in i de två bråk som uppstått utan hållt sig på avstånd. 
Hon ÄLSKAR dog parkour och att springa efter bollen. Och att mysa såklart. 

Men framför allt så tar hon kontakt. Och ser GLAD ut. Viftar på svansen när man pratar med henne. Hon är en helt normal hund, helt enkelt. 
Och såklart, fruktansvärt söt med sina fladdermusöron. 










Goood morgon!

Flickorna är dötrötta här hemma. Är det vädret kanske? Ingen av dem är särskilt sugen på att gå ut. Men det ska ju ändå göras såklart. 

Vaknade 7 i morse. Hunnit utfodra och vara ut med alla tre, en åt gången och Svea först, så att hon får vara ensam både när jag går ut med Tyra och när jag går ut med Blanca. Funkar jättebra. 

Ska strax ta med Svea ut på en längre promenad med klövjeväskan så att hennes små ben får jobba lite. 
Dagmatte kommer vid 11 och jag saknar mina små grisar redan nu. 
Jag hatar att jag är borta så mycket som jag ändå är. Givetvis måste jag ju ha ett heltidsjobb (vilket jag är MYCKET tacksam för att jag har) men helst vill man ju få betalt för att jobba halvtid och vara hemma halvtid med hundarna. 
Som tur är har vi hela helgerna på oss att träna och mysa. 

Och hos dagmatte är det ju full rulle igen när hennes lilla Ziita är frisk, vilket hon är om bara någon dag. 





Alla hemma! <3

Nu är alla mina tjejer hemma. Svea, Blanca och Tyra. Har hunnit vara ute i skogen och de har sprungit och parkourat lite. Koppelpromenaden hem gick galant som vanligt. De går såå fint! 

Har även klippt klorna på alla tre och gett dem mat. Just nu ligger Blanca på bädden i hallen och Tyra och Svea har bänkat sig framför TVn med mig. 

Har precis sprungit ned till affären och handlat. Svea var ensam i 12 minuter och det gick sååå bra! Knäpptyst och lugnt när jag kom hem igen. Hon låg kvar som vanligt i bädden med Blanca. 

Så himla stolt över Sveagrisen !!!









Träning

Idag efter jobbet fick jag och hundarna skjuts av en kollega. Åkte till Melinda och lämnade Blanca där och så åkte vi kommunalt ut till klubben. Vi gick en DW-runda på ungefär 50 minuter. Tyra var JÄTTEDUKTIG. Hon är ju galet explosiv men inte så uthållig, så idag fick hon verkligen träna på det. Började med att dra 5kg, och efter ett tag så fick hon gå utan. Sedan lade vi på 10kg och jag såg att hon fick kämpa mer än tidigare. Med stöd och pepp från mig så klarade hon hela rundan galant och trots att hon blev trött så kämpade hon på och stannade inte upp en enda gång. I slutet gick hon med 5kg igen och sista biten utan vikter alls.
 
Är så jädra stolt över min lilla tjej! Hon bryr sig inte alls om de andra hundarna utan är fokuserad på det hon håller på med. Hon är helt perfekt, mammas lilla ärta!
 
Nu sover Svea hos dagmatte och Blanca hos Melinda, så det är bara jag och Tyra hemma. Även om jag älskar Blanca och håller på att bli väldigt fäst vid Svea så är det väldigt skönt att bara vara vi två just ikväll.
 
Imorgon ska Tyra vara hemma medan jag jobbar. Efter jobbet hämtar jag Blanca i handen och sedan ska jag hem då dagmatte kommer och lämnar av Svea.
Ska köra DP med Svea imorgonkväll och även passivitetsträna.
 
Och just det, idag när jag fick skjuts till Melinda... Höll på att smälta bort av kärlek. Vände mig om i bilen och fick se det här. Dessa två flickor/damer/tjejer... De älskar verkligen varandra helt sanslöst mycket. Och jag dem.
 
 


Bra dag!

Tyra och Blanca har varit med på jobbet idag. Tyvärr kunde ju Svea inte följa med då hundarna ligger i bilen. Men så småningom!

De har skött sig utmärkt idag i alla fall! Både Tyra och Blanca har hängt med ungdomarna tre svängar idag. Vi gick till rastgården utanför och kastade boll och även upp för en brant backe så att Tyras små lår fick jobba lite :)

När jag slutar åker vi till Melinda och lämnar Blanca där. Så åker vi tillsammans med Cilla och Tyra till SWB för träning!

Tyvärr kan jag inte lägga ut några bilder då ungdomarna är med på alla. Så ni får några på måfå!










Hungriga damer!

Tidig morgon idag. Svea åkte nyss med dagmatte och Tyra och Blanca ligger och degar i soffan.
Till frukost idag fick de Vom og Hundemat nr 33, kycklinghjärta, lammhjärta, ett helt ägg var och lite morötter. Var osäker på om Svea skulle ta ägget men det gjorde hon :-)
 
 

Ska alldeles strax göra mig klar och ta fram regntäcken till hundarna. De ska ju ligga i bilen medan jag jobbar så de får inte frysa. Ska ju åka direkt från jobbet till SWB och köra lite dw och start- och stoppträning. Blir jäkligt kul!
 
 


Tisdag

På väg hem från jobbet. Längtar efter mina små... Imorgon tar jag med Tyra och Blanca till jobbet. Ska på DW-träning men Svea kan tyvärr inte följa då jag lämnar mina hundar i bilen medan jag jobbar... Så hon får vara kvar hos dagmatte! :-) Hade gått jättebra idag igen! 








F R U K O S T

Fin morgon. Vaknade med alla tre hundarna i sängen för en timme sedan. Har precis gått upp och gjort frukost till dem och nu ligger Svea i soffan och tuggar på en gummiboll medan Tyra fortfarande jobbar på sin oxsvans i köket. Ser ut som en slaktplats, men det är ju ungefär var det är hos oss när det är matdags. Idag serverades det mald kyckling/nötvom, oxsvans, kycklinghjärta, lammhjärta och morötter.
 

Har hunnit ensamträna Svea två vändor medan jag var ut först med Blanca och sedan med Tyra. Känns som att det går riktigt bra de korta stunderna nu. Ska ändå vänta till nästa vecka med att öka tiden. Märker att jag måste ta det riktigt långsamt då hennes separationsångest är ganska omfattande. Men att lämna inomhus några minuter går alldeles utmärkt. Jag har varken hört henne skälla, yla eller gråta.
 


Duktiga Svea!

Svea har varit FANTASTISK idag och ikväll. Jag var jätteorolig för hur det skulle gå hos dagmatte då hon fortfarande inte är jättetrygg hos mig. 

Men jag har fått uppdateringar av dagmatte under dagen och allt har gått jättebra! Svea hade tydligen dampat lös och busat och varit glad. 
Emelie håller Svea och sin egen lilla hund Ziita separerade ett par dagar då Ziita är så jädra sprallig och 'in your face' att Svea inte riktigt kan hantera det ännu. 

Fick lite bilder under dagen och allt har känts superbra!

När jag kom hem så tog jag ut Svea och körde lite parkour och passivitetsträning. Hpn imponerar stort! Och hon ÄLSKAR verkligen parkour! Hon är så galet arbetsvillig och ser så förväntansfull när jag ger henne kommando. Lite smått 'feg' ännu men hon blir modigare för varje gång. 

Flera hundmöten också, alla felfria! 
Nu ska jag lämna henne för att gå ut med Blanca så att vi får ensamträna lite också. 








Träning

Häromdagen var vi på SWB för drag weightträning. Tog med både Tyra och Svea och allt gick över förväntan! Alla hundmöten gick jättebra. Även när vi satt på pendeltåget. 

När vi kom till träningsplanen så var det andra hundar där varav en som gör utfall lite när den känner för det... Ägarna verkar inte ha någon större koll men gör vad de kan där och då. Var lite rädd att Svea skulle svara tillbaka men hon gjorde inte ett ljud ifrån sig och inga utfall alls. 

Började med att ta på Tyra selen och 4.5kg. Vi gick allihopa i ca 20 minuter och Svea gick bredvid utan att dra. 

Sedan när vi kom tillbaka till träningsplanen så ska vi träna starter varav instruktören kommer med sin stora rottweilerkille. Svea reagerade inte alls utan skötte sig jättebra tills vi stått stilla 'för länge'. Då morrade hon ytterstlite mot rottweilern men slutade direkt när jag nejade henne. 

Fick sedan binda fast Svea i staketet för att träna start med Tyra. Gick bra i början men hon gnällde sedan högre och högre. Melinda och Cilla fick gå närmre för att lugna henne då. 

Efter det tog jag på Svea selen med samma vikt och gick ensam med henne och Tyra i 20 minuter. Tränade även starter med Svea och hon var helt galant! Precis som med Tyra kunde jag sätta henne, lämna henne två meter okopplad och sedan kommendera framåt. Hon tvekade inte alls! Även om det var andra hundar runtomkring så var Svea väldigt fokuserad och motiverad. Kul!











Trötta grisar och ensamträning.

Vaknade 7.45 i morse av att Svea gnällde från hallen. Tog ut henne på en snabbkiss och sedan var jag ändå vaken. Gav Tyra och Blanca mat och gick sedan in till Svea och gav henne. 
Hon verkligen ÄLSKAR färskfodret. Hon nästan kastar i sig det trots att hon är så feg av sig. Så jag har börjat mosa maten med en gaffel och då äter hon långsammare. 

Igår på kvällen var jag upprörd och mitt i en stor känslostorm så jag orkade inte ta tag i ensamträningen då. Men på något sätt lyckades jag orka ta mig ut med Blanca och lämna Svea ensam. Filmade henne och tittade när jag kom tillbaka. 

Visserligen bara 4 minuter. Men hon ligger helt stilla och är tyst. Och bara för att hon klarat 10 minuter en gång så gör hon inte alltid det. Känns bra att 'taket' är på 10 minuter och att hon nu verkar fixa kortare stunder under det taket. 
Nu på morgonen tog jag ut Tyra i 4 minuter och filmade Svea. Även nu helt stilla och tyst. Inte avslappnad alls, men det kommer. Hon ligger med huvudet i luften och ser ut som en staty :-) 
Har som mål att försöka klara en kvart idag. Ska ta ut Svea och Blanca i skogen alldeles snart så att de blir lite trötta och sedan pröva lämna dem. 






Svea



Väldigt fin men också tung dag. Sveas osäkerhet skapar obalans i flocken. (Hade absolut inte förväntat mig något annat, men jobbiga dagar kommer och går!) Inte mellan Tyra och Blanca (finns nog inget som kan få dem att slåss) och inte heller mellan Tyra och Svea. Men på andra håll. 

Jobbar stenhårt på trygghet och tillit och hon har gjort fantastiska framsteg på bara tre dagar. 
Träffade även dagmatte idag som ska ha dem på måndag. Hoppas att allt går bra!



Utmaningar

Åh vad Svea varit duktig idag! Hon har fått liiiite attityd mot hundar utomhus nu men absolut inte på någon problemnivå. Som jag trodde gick hundmötena så bra igår och i förrgår för att hon fortfarande är väldigt timid och nervös. 

Idag har vi haft sex-sju hundmöten. Jag har invigt vattenflaskan (gjorde det igår) och hon fattade direkt. Nr hon ser en annan hund säger jag NEJ och då tittar hon direkt på mig och får belöning. Ignorerar hon mitt nej så får hon ett spray med vatten och då släpper hon den andra hunden direkt. 

Hon har varken låtit eller dragit mot någon annan hund idag. Bara rest pyttelite ragg och frustat en gång. Hon blev lite stressad när vi gick förbi en hundgård med två skällande hundar, men hon tittade inte ditåt. 

Vi har varit i rastgården idag och kastat lite pinne och sedan på Arken Zoo. Mötte tre hundar inne i affären och det gick superbra!
Hon har även varit duktig och gått helt felfritt i kort koppeö bredvid barnvagn i två timmar. 

Nu sitter vi på pendeln hem och Svea är död. Haha. Sååå trött!
Men snart kommer dagmatte och hälsar på med sin hund så ännu är vi inte klara!




 




Framsteg

Tjoho! Igår klarade Svea fem minuter ensam utan gnäll. Ska ju försöka öka 5 minuter varje dag tills vi är uppe i en timme. Nu på morgonen fixade hon 10 minuter tillsammans med Tyra. 


Lille korven blev så glad så att hon till och med låg kvar med huvudet på mig i hela två sekunder efter att Tyra också lade upp sitt huvud.








.

Vaknade 7.25 i morse. Och ja, det är något fel på mig som vaknar så tidigt oavsett när jag går och lägger mig. Morgonen började med att hälsa på Svea och Tyra (Blanca är hos Melinda). Svea var glad, viftade lite på svansen och sträckte på sig. Vågade nästan komma fram trots att Tyra låg i sängen.

Sedan gick hon och satte sig och kissade lite på mattan precis innan vi skulle gå ut. Jag blev lite chockad och undrade vad det kunde bero på. Såg att hon var väldigt nervös igen nu på morgonen.
De gånger hon inte är nervös är när vi är utomhus och hon är okopplad. Det går bra i koppel också, men hon är inte lika självsäker då. Hon är även lite mer framåt vid maten och vågar komma in i köket och äta samtidigt som Tyra.
 
Igår på pendeln hem närmade hon sig mig för första gången för fysisk kontakt. Lite blandade tankar kring det. Det märks att hon har ett fruktansvärt stort behov av närhet. Hon klättrade upp och satte sig i mitt knä. Inte halvt, utan helt. Lät henne sitta där för att berömma att hon tog kontakt. Sen på tåget innan bytet så fick hon ligga på sätet bredvid och då lade hon huvudet i mitt knä.
När vi gjort bytet i Älvsjö var det rätt mycket folk så hon var tvungen att sitta på golvet. Hon försökte mer än en gång att komma upp i knät igen men där fick jag dra en gräns. Kan inte ha en 20 kilo tung hund i knät i rusningstrafik och jag vill dessutom inte göda hennes tvångsbehov av närhet.
 
Jag har lite att göra idag så jag ska ta ut Svea nu och sedan ensamträna henne när vi kommer in.
 
 
 


Tränar för fulla muggar :)

Nu jädrar ska vi köra ensamträning! Har nu äntligen fixat med Skype så att jag kan ringa upp mig själv. Jag har datorn inne och mobilen med mig ut, så att jag både kan se och höra Svea men hon kan inte höra mig. (Skulle bli hemskt störd av alla ljud utomhus då).
 
Började om från noll igen för säkerhets skull. Har som mål att hon ska klara fem minuter varje dag. Nu ikväll fixade hon fem minuter utan att göra ett ljud ifrån sig eller ställa sig upp. Imorgon ska vi försöka klara av tio minuter. Märker jag att det är alldeles för mycket så får vi bara korta ner lite. Dags att bygga trygghet!

Imorgon ska Tyra och Blanca få vara hemma medan jag tar med mig Svea till mitt kontaktbarn. Vill inte lämna bort henne till hundvakt ännu så därför får hon följa. På kvällen när vi är tillbaka ska vi träffa dagmatte och hennes hund då Svea ska dit på måndag om allt går bra.
 
(Satte på Frontline på Svea i morse så det är det som runnit över hennes rygg om ni undrar)!
 
 


Hundmöten och brygghäng

Melinda kom hit med Cilla idag. Tyra och Svea var i vardagsrummet och Cilla och Blanca i hallen med kompostgallret emellan. Cilla och Svea har ju inte träffats förut och båda är/har varit utfallshundar.
Svea låg i soffan och morrade lite dovt för att säga "håll dig borta", men efter någon minut kom hon fram själv till gallret och nosade lite på Cilla.
 
Efter det gick vi ut med bara Cilla och Svea. Vi gick efter en man med en hund för att träna och det gick superbra. Svea brydde sig inte alls om den. Sedan vände vi och gick ner mot sjön och mötte en större svart hund som var lös. Jag såg att Svea blev mer intresserad av den än av de mindre hundarna, men det räckte med att säga "nej" högt så hade hon fokus på mig och vi kunde passera.
När vi kom ner på bryggan så sken solen och Svea slumrade nog till en stund. På vägen därifrån så var det en matte och en liten terrier vid sidan av bryggan som levde rövare när den såg våra hundar. Märkte att Svea blev stressad men även här räckte det med "nej" och att visa vattenflaskan. Inga ljudanden eller drag.
 
Vi mötte även en liten bichon frisé och Svea var på väg att dra men stannade av så fort jag visade vattnet och sade nej. Inga problem alls!
 
När vi kom hem så lämnade jag henne i hallen och tog med Tyra för att gå ner och handla. Filmade Svea under tiden och var borta i 12 minuter. Hon var tyst de första tio minuterna men gnällde de sista två. Dock inga skall eller gråt. Hon stod upp vid dörren, så jag ska backa direkt i träningen och hämta en laddare så jag får igång min mobil och kan se live vad hon gör.
 
 


Ensamträning och äventyr!

Vaknade klockan 7.45 i morse. Både Svea och Tyra har sovit i sängen men hädanefter kommer Svea att få sova i sin bädd i hallen. Dels för att det blir alldeles för trångt i sängen med tre hundar, och dels för att hallen ska bli Sveas trygga plats. Anledningen till att det ska bli det är eftersom att det är där hon kommer att få vara när vi ensamtränar. Hundarna ska inte vara tillsammans medan jag är borta eftersom att de inte känner varandra. Så när jag går ut så är de separerade med ett kompostaller med en filt hängandes över, så att de inte kan se eller utmana varandra på något sätt.

Var nere på affären i ca tio minuter och filmade Svea under tiden. Hon var superduktig! Inte ett ljud och hon låg kvar i sin bädd. Visserligen inte helt avslappnad, men det kommer.
Köpte märgben på affären och båda hundarna blev superglada när de såg vad jag hade med mig.
 
 
 
 

Om inte så länge kommer Melinda hit med sin Cilla. Vi ska ut och promenera med Svea och Cilla som aldrig träffats tidigare och sedan ska vi hitta på något roligt! Kanske åka till djuraffären eller något sånt.


Parkourövningar!

 
 


Dagen är här!

Idag var dagen då vi fick en ny familjemedlem, Blanca, Tyra och jag. En treårig amstaffmix som heter Svea som behöver lite hjälp med hundmöten och ensamhetsträning. Hon ska bo hos oss tills hon fixar några timmar ensam och tills hon slutat göra utfall och är säkrare i sig själv.
 
Linnea (Sveas matte) kom med sin familj och med Svea idag vid 12. Melinda var redan hos mig för att hjälpa till.
När de kom så tog jag Svea och gick en bit, och Melinda och Linnea tog Tyra och Blanca och gick långsamt bakom för att till slut komma ikapp och promenera tillsammans. Detta gick inte riktigt som planerat.
Svea har grov separationsångest från sin matte. Hon hade svansen mellan benen och ville inte alls gå iväg med mig eller ta godiset jag hade. Hon drog i kopplet i början så att jag började blöda i ena handen.
 
Linnea hade nämnt att Svea inte riktigt går ihop med andra hundar, så jag hade tänkt mig värsta utfallen och aggressionen, men Svea var totalt ointresserad av mina hundar. Ville enbart fram till matte.
Så vi gjorde så att matte fick åka hem och jag och Melinda gick upp med hundarna.
 
Inomhus satte vi mina hundar i vardagsrummet och så satt vi med Svea i hallen och matade och matade och larvade oss med roliga röster. Hon var livrädd och osäker och vågade inte röra sig. Ville mest stå vid dörren och gnälla.
 
Så vi bestämde oss efter ett tag för att gå ut och köra dog parkour som är väldigt bra för ökat självförtroende.
Svea älskade det och blev helt plötsligt som en helt annan hund! Hon tog kontakt och vände sig om när vi sade hennes namn. Hon drog inte alls i kopplet. Vi mötte en spaniel och hon ignorerade den helt.
På vägen upp till mig igen så mötte vi en schnauzer och jag vet att den sedan tidigare är helt rabiat och skriker och skäller och gör utfall, så jag var beredd och på min vakt med Svea. Det slutade med att vi helt obrytt passerade psykfallshunden med två meters mellanrum.
När vi kom upp var Svea lite modigare och vågade hoppa upp i sängen. Hon hoppar dock ner när Tyra kommer upp i sängen. Hon vill inte ha någon kontakt med Tyra eller Blanca och har inte gjort några närmanden inomhus. Jag klippte hennes sjukligt långa klor och duschade henne. Sedan gick vi och åt på en pizzeria med Svea och Blanca och tränade Svea på att vänta utanför utan att gråta. Gick superbra! Inte ett ljud.
 
Sedan gick vi ut i skogen igen med Tyra och Svea. Vi tog av kopplet på dem båda och de rusade av sig som tokar tillsammans! Svea bjöd på två lekinviter men vågade inte fullfölja dem. Tyra är väldigt respektfull och snäll och ger så mycket avstånd som hon behöver. Men utomhus gick det superbra! De sprang tillsammans i skogen, hoppade upp på stockar och stenar och parkourade tillsammans. De sökte godis i träd, letade godis i gräset, kutade upp och ner för en brant backe tills de inte orkade mer...

Inga konstigheter alls! När vi kom in igen så vågade Svea gå in utan att tveka lika mycket som de två tidigare gångerna. Hon hoppade upp i soffan och lade sig men gick sedan ner på sin bädd och somnade skönt efter allt spring i skogen.
 
När Melinda åkte hem så lade jag Sveas bädd i hallen, släckte ner, stängde av TVn, satte upp kompostgallret mellan hallen och vardagsrummet och hängde en filt över. Så hundarna blev separerade.
Sedan lade jag ner henne på bädden i hallen och gick ut genom dörren i några sekunder. Hon låg kvar i bädden och ljudade ingenting.

Gjorde så fem-sex gånger och en av de gångerna ställde hon sig vid dörren. Men så fort jag sade gå och lägg dig så gick hon tillbaka och lade sig.

Så efter alla intryck och nya miljöer och hundar har hon nu somnat på bädden i hallen. Hon drömmer ljudligt och springer i sömnen och snarkar lite :-) Det har varit en låååång och intensiv och svår dag för Svea, men även början på hennes nya liv. Jag har redan fattat enormt tycke för henne!